Američka vojska tvrdi da su im Rusi srušili dron u Libiji, traže ga nazad

Američka vojska tvrdi da su im Rusi srušili dron u Libiji, traže ga nazad
Foto: EPA

AMERIČKA vojska vjeruje da je američki dron, koji je nestao kod libijskog glavnog grada Tripolija prošloga mjeseca, srušila ruska protuzračna obrana te zahtijeva povratak olupine letjelice, reklo je zapovjedništvo američke vojske u Africi.

Glavni zapovjednik američkih snaga u Africi, general Stephen Townsend, rekao je kako vjeruje da ruska obrana u tom trenu, kada je pucala, "nije znala da je to američki daljinski upravljani zrakoplov".

"Ali zasigurno sada znaju čiji je, a odbijaju ga vratiti. Rekli su da ne znaju gdje je, što mi nije uvjerljivo", rekao je Townsend za Reuters.

Ruski plaćenici upravljali protuzračnom obranom

Rusi u Libijskom građanskom ratu podupiru generala Khalifu Haftara koji je pokušao osvojiti glavni grad Tripoli od međunarodne priznate vlade nacionalnog jedinstva Libije.

Američka je vojska zaključila da su protuzračnom obranom 21. studenog, u vrijeme kada je srušen dron, upravljali ili ruski plaćenici ili Haftarova tzv. Libijska nacionalna vojska, rekao je glasnogovornik zapovjedništva američkih snaga u Africi pukovnik Christopher Karns.

Karns je rekao da SAD vjeruje kako je dron srušen jer je "zamijenjen za oporbeni" dron.

Dužnosnik vlade nacionalnog jedinstva rekao je Reutersu kako se čini da su ruski plaćenici upravljali protuzračnom obranom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara