Američke škole traže dobrovoljce koji govore srpsko-hrvatski

DA SU Sjedinjene Američke Države multikulturalna nacija u kojoj obitavaju doseljenici svake vrste iz raznih dijelova svijeta opće je poznata činjenica. Mnoge američke obitelji unutar svojih kućanstava ne razgovaraju međusobno engleskim jezikom, a nije zanemariv ni broj onih koji engleski uopće ne govore, što predstavlja poseban problem u sektoru obrazovanja.

Iako djeca doseljenika koja pohađaju srednje i osnovne škole uglavnom vladaju engleskim bez većih problema, s njihovim roditeljima to ponekad nije slučaj. Stoga američke škole često traže dobrovoljce koji govore neke od stranih jezika potrebnih za komunikaciju s roditeljima. Kako bi potakli ljude da se u što većem broju uključe u ovu hvalevrijednu dobrotvornu akciju, američke novine iz Bellighama u državi Washington, The Bellingham Herald, objavile su članak u kojem pozivaju sve one koje govore neki od potrebnih jezika i voljni su pomoći da se jave u najbližu školu.

Jedini problem u svemu tome jest što je jedan od navedenih jezika i srpsko-hrvatski, koji kao jezik ionako nikad nije stvarno postojao, a i kao pojam izašao je iz upotrebe prije dobrih 17 godina. Ali ako je dovoljno slično, Amerikancima je valjda svejedno, no ne možemo ne primijetiti da bi se po ovom pitanju američki obrazovni sustav i sam možda trebao malo obrazovati.

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara