Američke snage u sukobu Turkmena i Kurda ubile dvojicu Iračana

AMERIČKE su vojne snage ubile dva i ranile tri Iračana prilikom intervencije u sukobu između Kurda i Turaka u etnički podijeljenom gradu Kirkuku koji se nalazi na sjeveru Iraka, izjavila je glasnogovornica vojnih snaga u subotu.

Sukob je uzrokovan porastom tenzije između Kurda i Turkmena, dvije manjinske skupine, koje se u Kirkuku bore za političku prevlast, tvrdeći kako ih je bivša iračka vlast pokušala istjerati kako bi arabizirala taj naftom najbogatiji irački grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bojnica Josslyn Aberle, glasnogovornica američkih vojnih snaga je izjavila kako se u petak američka vojna patrola našla u unakrsnoj vatri Kurda i Turkmena koji su se borili u gradu Tuz Khurmatu, izvan Kirkuka.

Obje etničke skupine drže da su za vladavine iračke partije Baas bile progonjene jer su ih iz grada protjerivali i naseljavali ga arapskim stanovništvom iz drugih dijelova zemlje, u namjeri da promjene demografsku sliku grada.

Irački Turkmeni, turska manjina koja potiče od Otomana koji su nekad upravljali zemljom, negoduju zbog toga što je SAD imenovao kurdskog guvernera u Kirkuku. Oni se također žale da ih Kurdi koji su se u grad vratili nakon što ih je Sadamov režim protjerao, proganjanju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara