Američki dužnosnik za sankcije došao Dačiću zbog srpske kupnje ruskog oružja

Američki dužnosnik za sankcije došao Dačiću zbog srpske kupnje ruskog oružja
Foto:Pixsell/Armin Durgut

RAZGOVOR je bio korektan i dobar, neće biti sankcija, izjavio je danas u Beogradu srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić poslije sastanka s visokim dužnosnikom američkog State Departmenta Thomasom Zarzeckim, zaduženim za primjenu sankcija prema ruskom sigurnosnom sektoru, kompanijama i državama koje imaju vojnu suradnju s Rusijom.

Srbija želi otvoren odnos i nema nikakvu namjeru ulaziti u sukob sa Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je Dačić, navodeći da je to ključna poruka koju je prenio Zarzeckom.

Američki dužnosnik je, prema Dačićevim riječima, "bio zadovoljan" onim što je čuo u razgovoru jer, kako je rekao Dačić, Srbija "nema šta kriti".

Potencijalni problem

Kako se navodi u službenom priopćenju ministarstva vanjskih poslova, "cilj posjeta Tomasa Zarzeckog je upoznavanje nadležnih resora Vlade Republike Srbije s najvažnijim elementima Zakona o suprotstavljanju američkim protivnicima posredstvom sankcija, a "poglavito članka 231. koji se odnosi na mogućnost uvođenja sankcija SAD-a pojedincima i tvrtkama koje imaju poslovnu suradnju sa sigurnosnim i obavještajnim sektorom Ruske Federacije".

Prije Republike Srbije Zarzecki je istim povodom posjetio više od 60 zemalja u svijetu, a u Beogradu je, kako se navodi, "imao razgovore i u drugim nadležnim ministarstvima".

Mediji u regiji najavili su današnji posjet Zarzeckog kao potencijalni problem koji bi Srbija mogla imati zbog nabave ruskog naoružanja, a ta se vijest pojavila nakon što je objavljeno da Srbija od Rusije navodno nabavlja sustav "Pancir", kombinirani sustav kratkog do srednjeg dometa zemlja-zrak projektila i protuzračnog topništva.

Vučić: Građani Srbije ne trebaju brinuti o mogućim sankcijama

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Matthew Palmer istaknuo je tijekom nedavnog posjeta regiji zabrinutost zbog mogućnosti da Srbija nabavi rusko oružje.

"Naravno da smo zabrinuti, ne samo zbog raspoređivanja ruske vojne opreme nego i zbog mogućnosti da Srbija nabavi velike ruske vojne sustave", rekao je Palmer za sjevernomakedonsku televiziju Elsat.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak u Ženevi da građani Srbije ne trebaju brinuti o mogućim sankcijama Sjedinjenih Država o kojima mediji špekuliraju zbog kupnje ruskog naoružanja, ustvrdivši kako će riješiti eventualne nesuglasice s američkim partnerima. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara