AMERIČKI GENERAL SCHOOK POSLJEDNJI ZAPOVJEDNIK SFOR-a

Američki general Steven P. Schook preuzet će 5. listopada zapovjedništvo nad stabilizacijskim snagama u Bosni i Hercegovini (SFOR), najavio je u utorak u Sarajevu glasnogovornik SFORa Mark Hope.

Brigadni general Schook na ovoj će dužnosti naslijediti general-bojnika Virgila Packetta koji uskoro preuzima dužnost dozapovjednika XVIII padobranskog korpusa američke vojske.

General Schook koji je razdoblje od srpnja 2003. godine proveo na dužnosti načelnika stožera KFOR-a bit će deveti i ujedno posljednji zapovjednik SFOR-a jer se potkraj godine završava mirovna misija u Bosni i Hercegovini kakva je postojala od 1995. godine.

Nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma NATO je potkraj 1995. godine uputio u BiH oko šezdeset tisuća vojnika kako bi osigurali mir u toj zemlji a broj vojnika se godinama postupno smanjivao.

Operativno zapovjedništvo nad oko sedam i pol tisuća vojnika koliko ih se i sada nalazi u BiH preuzet će Europska unija koja uspostavlja mirovnu misiju pod nazivom Althea.

Na čelu tih snaga bit će britanski general-bojnik David Leaky dok će brigadir Schook preuzeti vođenje posebnog stožera NATO-a za BiH (NATO Headquarters Sarajevo) koji će vlastima te zemlje pomagati u provedbi daljnjih reformi obrambenog sustava.

Kako je najavljeno, stožer NATO-a u BiH mogao bi imati između 150 i 200 ljudi od kojih će većina biti Amerikanci.

(Hina) xrm ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara