Američki Hrvati rekli SAD-u da Haški sud želi prekrojiti povijest

IZASLANSTVO Nacionalnog saveza američkih Hrvata (NFCA) izrazilo je zabrinutost američkim dužnosnicima onim što vide kao nastojanje Haškog suda da prekroji povijest sukoba u bivšoj Jugoslaviji i prikaže Hrvatsku kao krivca, a ne žrtvu srpske agresije.

Na susretu s američkim veleposlanikom za ratne zločine Pierre-Richard Prosperom u ponedjeljak predstavnici NFCA su prenijeli "strahovanja mnogih Hrvata i američkih Hrvata onim što se vidi kao pokušaj ICTY-a da iznova napiše povijest sukoba i predstavi Hrvatsku kao krivca za rat, a ne žrtvu srpske agresije", priopćio je u četvrtak NFCA.

Izaslanstvo u kojem je među ostalim bio predsjednik NFCA John Kraljic požalilo se na optužnice u vezi s akcijom Oluja u kojima Haški sud opravdani oslobodilački vojni pohod karakterizira kao "zločinački poduhvat".

NFCA je izrazio nezadovoljstvo i činjenicom da se Haški sud često oslanjao na nepouzdane izvore u prikupljanju dokaza za optužnice protiv hrvatskih generala, uključujući bivše dužnosnike tzv. Republike Srpske Krajine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

NFCA kaže da su njegovi predstavnici prosvjedovali protiv američke politike vezivanja ulaska Hrvatske u NATO izručenjem jednog čovjeka, generala Ante Gotovine, Haškom sudu posebice kad se ima na umu široka suradnja Hrvatske sa Sudom.

Kao primjer prekrajanja povijesti sukoba u regiji NFCA je uzeo i nedavne optužnice protiv Hrvata iz BiH u kojima se formiranje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne obilježava kao "zločinački poduhvat". Kraljic je konstatirao kako je to zapravo bio logičan korak u zaštiti Hrvata u BiH u situaciji propasti države BiH i međunarodnog embarga na oružje koji je išao na ruku Srbima, kaže priopćenje.

Na susretu s Charlesom Englishom, direktorom Ureda za središnju i južnu Europu u State Departmentu, NFCA je zatražio da se primanje Hrvatske u NATO ne vezuje uz Albaniju i Makedoniju budući da politička i ekonomska stabilnost čini Hrvatsku u usporedbi s tim, kao i mnogim drugim nedavno primljenim zemljama, prvorazrednim kandidatom za članstvo u Savezu.

NFCA je krovna organizacija američkih Hrvata koja okuplja oko 120.000 članova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara