Američki izaslanik za Siriju: "Postoje dokazi o ratnim zločinima Turske"

Američki izaslanik za Siriju: "Postoje dokazi o ratnim zločinima Turske"
Foto: EPA

POSEBNI izaslanik američkog predsjednika Donalda Trumpa za Siriju rekao je kako su američke snage vidjele dokaze ratnih zločina turske vojske tijekom nedavne ofenzive protiv Kurda u toj bliskoistočnoj državi. 

"Nismo vidjeli raširene dokaze etničkog čišćenja" u napadu turske vojske, no postoje izvještaji o "nekoliko incidenata koje smatramo ratnim zločinima", rekao je James Jeffrey na saslušanju u Zastupničkom domu Kongresa. 

Američki službenici istražuju ta izvješća, rekao je i dodao da je zatražio objašnjenje turske vlade.

SAD istražuje i izvještaj da se Turska tijekom ofenzive koristila zabranjenim bijelim fosforom. 

Potvrdio je i tvrdnju ministra obrane Marka Espera da je zbog turske operacije pobjeglo više od stotinu boraca Islamske države, istaknuvši kako se "ne zna gdje se nalaze". 

Jeffrey i Matthew Palmer, zamjenik državnog tajnika koji je zadužen i za odnose s Turskom, svjedočili su drugi dan zaredom pred američkim Kongresom.

Velik dio zastupnika, republikanaca i demokrata, ne slaže se s Trumpovom odlukom o povlačenju vojske iz Sirije koja je otvorila put turskoj vojsci da prijeđe granicu i napadne kurdske snage koje su godinama pomagale SAD-u u borbi protiv militanata Islamske države. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara