Američki kongres će uskoro dobiti CIA-ino izvješće o iračkom oružju

Američki kongres će uskoro dobiti CIA-ino izvješće o iračkom oružju
CIA ĆE uskoro dati američkom Kongresu obavještajno izvješće koje je poslužilo kao osnova za državnog tajnika Colina Powella da pred rat Ujedinjenim narodima predstavi navodno iračko oružje masovnog uništavanja, javio je u ponedjeljak CNN pozivajući se na obavještajnog dužnosnika.

Dužnosnik je rekao da će CIA u cjelosti surađivati sa zahtjevom republikanskog senatora Johna Warnera, predsjednika Odbora za oružane snage, i osigurati detaljnu informaciju o obavještajnim podacima koji su doveli do agencijine procjene iračkih programa oružja.

Warner je u nedjelju rekao da će dva senatska panela održati saslušanje o tome kako je američka vlada prikupljala i koristila obavještajne podatke o iračkom oružju i da li su te informacije možda pogrešno protumačene.

Tvrdnje administracije predsjednika Busha da Irak posjeduje oružje masovnog uništavanja, što je bio glavno opravdanje američkog napada na Irak, stavili su u pitanje brojni kongresnici, koji prigovaraju da u Iraku nije nađen nikakav dokaz oružja.

Dvojica utjecajnih američkih senatora rekla su u nedjelju na televizijskoj mreži ABC da će možda trebati provesti istragu oko toga jesu li američki obavještajni izvori iskorišteni na prikladan način kad se optužilo Irak da posjeduje oružje za masovno uništavanje.

Kongres bi mogao povesti "dvostranačku istragu o aktivnostima tajnih službi" u Iraku, izjavio je republikanski senator John McCain. Senator Chris Dodd, demokrat, ocijenio je da je "postoji dovoljno neodgovorenih pitanja" i da je opravdano provesti "kompletnu istragu".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnik je rekao da CIA neće dati nikakve nove dokaze o postojanju iračkog oružja masovnog uništavanja.

"To nije bio materijal koji sam izmislio, nego je došao iz obavještajne zajednice", rekao je Powell u ponedjeljak o svom predstavljanju u UN-u 5. veljače.

On je ustvrdio da su to bile solidne informacije i izrazio uvjerenje da će dokaz o oružju biti pronađen, ali da za to treba vremena.

Obavještajni dužnosnik kaže da su pronađeni dijelovi iračkog programa oružja, navodeći nedavno otkrivene šlepere za koje Bushova vlada kaže da su bili pokretna postojenja za proizvodnju biološkog oružja.

Bivša britanska ministrica za međunarodni razvoj Clare Short rekla je londonskom Sunday Telegraphu da je premijer Tony Blair prevario javnost stvarajući lažni osjećaj hitnosti glede iračke opasnosti.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw odbacio je navode kako su dokazi o iračkom oružju za masovno uništavanje bili prenapuhani. Premijer Tony Blair je izjavio za Sky News kako nema nikakve dvojbe da će oružja za masovno uništavanje biti pronađeno i pozvao na strpljenje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara