Američki Kongres pokreće opoziv Trumpa

Američki Kongres pokreće opoziv Trumpa
Foto: EPA

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi kazala je danas da je zatražila od Odbora za pravosuđe tog doma da pripremi optužnicu kojom bi se pokrenuo proces opoziva predsjednika Donalda Trumpa zbog vršenja pritiska na Ukrajinu da pokrene istragu protiv njegova političkog suparnika.

Pojasnila je kako Trump predstavlja prijetnju ustavu i zemlji, pozivajući se na svjedočenje pravnih stručnjaka. 

"O našoj je demokraciji riječ. Predsjednik nam ne ostavlja drugi izbor nego da djelujemo jer opet pokušava korumpirati izbore u svoju korist", objasnila je.

Trump odgovorio

Trump je poručio demokratima da ga odmah opozovu ako to već žele učiniti.

"Ako me želite opozvati, učinite to odmah, brzo, tako da možemo održati pošteno suđenje u Senatu i da se naša zemlja može vratiti poslu", napisao je Trump na Twitteru.

Komentirajući tu vijest, Trump je kazao da to znači da će se budući američki predsjednici rutinski suočavati s prijetnjama zastupnika opozivom.

"To će značiti da će se prevažan i rijeko korišten članak o opozivu rutinski koristiti kako bi se napalo buduće predsjednike. To Očevi-utemeljitelji nisu imali na umu", objavio je na Twitteru.

Izrazio je također uvjerenost da će pobijediti u toj bitki.

"Dobra vijest je da republikanci nikada nisu bili toliko jedinstveni", ustvrdio je. "Pobijedit ćemo!", poručio je.

“Činjenice su nesporne“

Pelosi je jutros na konferenciji za novinare kazala da su činjenice nesporne i kako je jasno da je predsjednik zloupotrijebio svoju moć radi vlastite političke koristi.

"Nažalost, danas s poniznošću i odanošću prema našim osnivačima te srcem punim ljubavi prema Americi, tražim naše zakonodavce da nastave s procesom opoziva“, dodala je.

Demokrati su voljni održati glasanje o opozivu predsjednika u Zastupničkom domu prije kraja godine, s izgledom da slučaj dođe do Senata već u siječnju 2020. godine.

Republikanci se raduju suđenju?

Tajnica za odnose s javnošću Bijele kuće Stephanie Grisham odmah je nakon izjave Nancy Pelosi rekla da bi se demokrati "trebali sramiti".

"Radujemo se poštenom suđenju u Senatu", dodala je Grisham.

Ranije tijekom današnjeg dana, Kellyanne Conway, viša Trumpova savjetnica, rekla je novinarima da su oni spremni za suđenje.

"Tada će obrana napasti tužitelje", kazala je i dodala da se republikanci raduju pozivanju svojih svjedoka.

Ukrajinska afera

Pelosi je odluku objavila dan nakon što je Odbor za pravosuđe održao saslušanje na kojem su trojica stručnjaka za ustavno pravo, koje su pozvali demokratski zastupnici, ustvrdili da je Trump počinio kaznena djela koja po ustavu zahtijevaju opoziv. Četvrti stručnjak kojeg su pozvali republikanci ocijenio je da je istraga o opozivu pokrenuta brzopleto i da je manjkava. Istragu su pokrenuli demokrati.

Istraga se vodi o Trumpovim pokušajima da izvrši pritisak na Kijev da pokrene istragu koja se odnosi na bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena, glavnog kandidata za demokratskog predsjedničku nominaciju. 

Trump je želio i da Ukrajina istraži u međuvremenu diskreditiranu teoriju da je Ukrajina, a ne Rusija, bila ta koja se miješala u američke predsjedničke izbore 2016.

Demokrati optužuju Trumpa da je zlorabio svoje ovlasti uskrativši 391 milijuna američkih dolara sigurnosne pomoći Ukrajini, suočenoj s ruskom agresijom, kako bi izvršio pritisak na predsjednika Volodimira Zelenskog da objavi da pokreće istragu.

Trump niječe da je počinio bilo što pogrešno i istragu smatra lakrdijom.

Konačnu odluku o opozivu donosi Senat u kojem većinu imaju republikanci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara