Američki liječnici: Gripa ove godine pogotovo pogađa djecu

Američki liječnici: Gripa ove godine pogotovo pogađa djecu
Foto: 123rf

DOK je pažnja javnosti usredotočena na koronavirus, u mnogim je dijelovima svijeta krenula sezona gripe, a izgleda da ove godine ona posebice teško pogađa djecu.

Više od polovice potvrđenih slučajeva zaraze gripom diljem SAD-a bilo je kod djece i odraslih mlađih od 25 godina, pokazalo je najnovije tjedno izvješće američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Radi se o većem postotku nego proteklih nekoliko godina, kada su djeca i mladi činili manje od polovice slučajeva.

>> Dječak umro od gripe u splitskoj bolnici

Razlog tome je što je na početku ove sezone harao soj influenca B koji uzrokuje veću stopu oboljenja kod djece nego odraslih.

U SAD-u već 68 smrtnih slučajeva djece

"Ove godine dogodilo se nešto čega nije bilo skoro 27 godina, a to je povećani broj zaraze influencom B na početku sezone gripe“, rekao je liječnik Andi L. Shane, voditelj Odjela za dječje zarazne bolesti na sveučilištu Emory School of Medicine and Children’s Healthcare u Atlanti.

Tijekom ovogodišnje sezone gripe u SAD-u je već zabilježeno 68 smrtnih slučajeva djece, a 45 ih je uzrokovao soj B. Vrhunac sezone gripe najčešće pada između prosinca i veljače, a sama sezona može potrajati čak do svibnja. Prošle godine tijekom cijele sezone gripe zabilježena su 143 smrtna slučaja djece, a 188 u sezoni 2017./18.

>> Gripa poharala hrvatske škole i vrtiće, a najgore tek dolazi

"Odrasli imaju imunitet"

Postoje tri glavna soja virusa gripe - A, B i C. A je ozbiljniji i može uzrokovati velike epidemije.

"Zadnjih nekoliko godina nije bilo puno soja gripe B pa djeca nisu bila njemu baš izložena“, rekla je liječnica Lynnette Brammer, voditeljica nadzornog tima za gripu CDC-ja.

"Odrasle osobe su mu tijekom života bile više izložene, tako da su one razvile antitijela koja ih štite od tog soja“, objasnila je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara