Američki mediji tvrde: Al-Qaida priprema nove napade iz Brazila

Foto: AFP

OPERATIVCI Al-Qaide nalaze se u Brazilu, gdje planiraju nove napade, regrutiraju sljedbenike i prikupljaju novac, prenosi BBC navode vodećih američkih news magazina, koji su ponovo podgrijali strah Amerikanaca od terorizma.

Magazin Veja piše da se barem 20 ljudi povezalo s Al-Qaidom, pozivajući se brazilsku policiju i izvještaje američke vlade, prema kojima islamski teroristi djeluju u regiji između Brazila, Argentine i Paragvaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Brazila negiraju ove tvrdnje, ali potvrđuju da su neki pripadnici libanonske zajednice u Brazilu prebacivali novac na Bliski istok. Odnosi SAD-a i Brazila zatoplili su početkom ove godine kad je proglašena nova predsjednica Dilma Rouseff, nakon Lule da Silve, koji je bio u sporu s Amerikancima jer se uključio kao posrednik u sporu oko iranskog nuklearnog programa.

U Brazilu od 1998. živi Khaled Hussein Ali, čovjek kojeg se smatra Al-Qaidinim koordinatorom u 17 država svijeta. Uhićen je u ožujku 2009., a u policijskoj istrazi je pronađen video materijal i prepiska zbog koje je proveo 21 dan u zatvoru.  Usprkos optužbama za poticanje kriminala i rasizam, tužiteljstvo nije imalo dovoljno dokaza protiv njega pa je pušten na slobodu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara