Američki ministar obrane: Američki vojnici privremeno će ostati u Iraku

Američki ministar obrane: Američki vojnici privremeno će ostati u Iraku
Foto: EPA

AMERIČKE snage koje se povlače iz Sirije bit će privremeno raspoređene u Iraku prije povratka u Sjedinjene Američke Države, rekao je američki ministar obrane Mark Esper.

"Provodimo etapno povlačenje sa sjeveroistoka Sirije", rekao je šef Pentagona u razgovoru u američkoj bazi Prince Sultan blizu Ryada, u Saudijskoj Arabiji, gdje je bio u posjetu. 

Prva faza se odnosi na područje koje su zauzele turske snage tijekom ofenzive na kurdske borce, a danas traje "druga faza u sjeveroistočnom koridoru", objasnio je.

Više desetaka američkih oklopnih vozila stiglo je jučer u američku bazu blizu Mosula, u iračkom Kurdistanu.

"Zatim će slijediti nova faza, kada će se povući sve snage", nastavio je Esper. "Bit ćemo privremeno razmješteni u Iraku prije povratka postrojbi u domovinu."

Opravdao napuštanje kurdskih boraca

Na pitanje o izjavama predsjednika Donalda Trumpa o zadržavanju malog broja američkih postrojbi u Siriji kako bi štitili sirijska naftna polja, Esper je rekao da se o tome još razgovara. "Predsjednik to još nije odobrio. On sada treba iznijeti svoje prijedloge", dodao je.

Esper je opravdao napuštanje kurdskih boraca kojima su Zapadnjaci saveznici u borbi protiv Islamske države (IS).

"Nećemo ratovati sa saveznikom NATO-a zbog granice koju se nikada nismo obvezali štititi", rekao je. Sjedinjene Države trenutačno imaju 5200 vojnika u Iraku raspoređenih u sklopu međunarodne protudžihadističke koalicije koju vodi Washington.

Njihova nazočnost u nekoliko baza u zemlji potiče rasprave u Iraku, dok brojne političke i oružane šijitske proiranske snage redovno traže njihovo izbacivanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara