Američki ministar obrane potvrdio: Sin Osame bin Ladena je mrtav

Američki ministar obrane potvrdio: Sin Osame bin Ladena je mrtav
Foto: EPA

AMERIČKI ministar obrane Mark Esper potvrdio je smrt Hamze bin Ladena, jednog od sinova Osame bin Ladena, njegovog navodnog nasljednika na čelu Al Qaide, o čemu su krajem srpnja izvijestili američki mediji.

Na pitanje o smrti Hamze bin Ladena tijekom razgovora za američki kabelski kanal Fox objavljenog u srijedu navečer, Esper nije iznio pojedinosti o operaciji tijekom koje je on ubijen.

"Ne znam pojedinosti. Da su mi poznate, podijelio bih ih s vama", rekao je novi šef Pentagona koji je preuzeo dužnost krajem srpnja.

Najdraži sin

Američki mediji su objavili krajem srpnja da je Hamza bin Laden ubijen i da su Sjedinjene Države pridonijele operaciji njegove eliminacije, ali njegova smrt nije nikad javno potvrđena.

Hamzu bin Ladena su smatrali najdražim sinom, pa i nasljednikom Osame bin Ladena, osnivača mreže koja ja izvela terorističke napade 11. rujna 2001. na New York i Pentagon. 

Ime tog tridesetogodišnjaka nalazi se na američkom crnom spisku osoba optuženih za terorizam, navode trojica američkih dužnosnika.

Milijun dolara za informaciju

Washington je u veljači ponudio nagradu od milijun dolara za svaku informaciju koja bi omogućila njegovo uhićenje.

Hamzu bin Ladena su često smatrali princem nasljednikom džihada. Neki dokumenti, među kojima su i pisma koja je agencija France presse otkrila u svibnju 2015., potvrđuju da je Osama bin Laden njega smatrao svojim nasljednikom na čelu svjetskog džihada protiv Zapada.

Hamzi bin Ladenu je u ožujku oduzeto saudijsko državljanstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara