Američki NY Times objavio priču o Nigerijcima i hrvatskoj policiji, evo što kaže

Američki NY Times objavio priču o Nigerijcima i hrvatskoj policiji, evo što kaže
Foto/screenshot: Pixsell/Sanjin Strukic/Žurnal

AMERIČKE novine New York Times objavile su priču o dva nigerijska studenta koje je u Hrvatskoj uhitila policija i deportirala “u zemlju za koju nisu nikada čuli“.

NY Times piše da su dvojica mladića nastradala kao kolateralne žrtve sve agresivnije kampanje europskih vlada za sprečavanje nove migrantske krize. Dodaje kako Alexandro Abia i Kenneth Eboh nisu imali nikakve namjere naseliti se u Europi, već su bili studenti tehnološkog sveučilišta Owerri u Nigeriji kad su ušli legalno u Hrvatsku kako bi sudjelovali u međunarodnom sportskom natjecanju koje se održavalo u Puli.

"Pitali smo: Što je Bosna?"

Nakon završetka turnira, Abia i Eboh odlučili su iskoristiti svoju vizu i posjetiti Zagreb iz kojeg su imali let za povratak kući, pišu američke novine. No, tijekom večernje šetnje gradom zaustavila ih je policija i optužila da su ilegalno ušli u Hrvatsku kroz Bosnu i Hercegovinu.

"Pitali smo: Što je Bosna?" kazao je Eboh za NY Times.

"Mislili smo da se šale", dodao je.

"Sljedećeg dana policija nas je odvezla u šumu pored bosanske granice i prisila nas da s grupom Pakistanaca krenemo prema Bosni. Rekli su: 'Idite u Bosnu. Ajde, hodajte!' Upitao sam ih: 'Kamo da hodam? Nisam iz Bosne.' Policajac je na to odgovorio da će me upucati ako ne krenem prema zadanom smjeru“, rekao je Kenneth Eboh.

Hrvatska osporila navode studenata

New York Times zatim piše kako je hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova osporilo navode dvojice studenata, nazivajući ih kontradiktornim i netočnim jer su Nigerijci rekli kako su protjerani 17. studenog, a policija je priopćila kako su se 18. studenog odjavili iz svog hostela.

No, Međunarodna organizacija za migracije, odjel Ujedinjenih Naroda, pregledala je dokumente nigerijskih studenata i potvrdila da su njihove hrvatske vize važile do 3. prosinca; što znači da su u toj zemlji bili legalno kad su deportirani, zaključio je NY Times.

Ove američke novine ovaj incident povezuju s nastojanjem europskih vlada da spriječe ponavljanje migracijske krize iz 2015. godine, kada je više od milijun ljudi ušlo u Europu bez potrebnih dokumenata.

Većina tadašnjih migranata putovala je iz Turske u Grčku, a zatim u Europu preko Mađarske. No, nakon sporazuma između Europske unije, Turske i Grčke ta je ruta ukinuta jer su sve zemlje postrožile granične provjere, a Mađarska je postavila ogradu duž svoje granice sa Srbijom. Stoga se migrantska ruta pomaknula prema zapadu, kroz BiH i Hrvatsku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara