Američki piloti nosili kape Djeda Mraza u božićnim zračnim napadima na ISIS

Američki piloti nosili kape Djeda Mraza u božićnim zračnim napadima na ISIS

Foto: Američko ministarstvo obrane

IAKO zračna kampanja koalicije predvođene SAD-om protiv Islamske države traje već mjesecima, američki piloti nisu izgubili pojam o vremenu. A čini se, ni smisao za humor.

Neki od njih su tako odlučili obilježiti Božić na prilično neobičan način. Tijekom zračnih napada održanih na Božić, neki od njih obukli su tradicionalne crvene kape Djeda Mraza. Fotografije je objavilo američko Ministarstvo obrane, prenosi Business Insider.

Koalicijske zračne snage izvele su 18 napada na ciljeve ISIS-a u Iraku i Siriji. 11 napada u blizini Rake ciljali su taktičke jedinice, borbene pozicije, oružje i vozila džihadista, uključujući vozila punjena eksplozivom za samoubilačke napade. Dva napada izvedena su u blizini Mosula.

Napredak protiv ISIS-a zaustavljen i u Iraku i u Siriji

Napredak protiv ISIS-a u Siriji čini se da je zaustavljen fokusiranjem sirijskih i ruskih snaga na zauzimanje Alepa. Zahvaljujući manjem pritisku njihovih snaga, ISIS je ostvario napredak u drugim dijelovima zemlje, posebno u Palmiri koju je ponovno zauzeo nakon što je iz nje izbačen prošle godine.

Napredak u Mosulu je spor, najviše zbog urbane ratne zone i ogromnog broja civila uhvaćenih usred borbi. Iračke snage zauzele su samo četvrtinu grada nakon što su pokrenule ofenzivu u listopadu.

Civili su se našli, kako između iračkih snaga i ISIS-a, tako i na putu zračnih napada. Stranica Airwars dokumentirala je izvještaje prema kojima je u deset dana prije Božića u zračnim napadima ubijeno 50 civila.

Džihadisti pucaju na civile koji se odbijaju povući s njima

S druge strane, organizacija Human Rights Watch upozorava kako militanti ISIS-a namjerno pucaju na civile koji im se odbijaju pridružiti pri povlačenju. HRW je u utorak objavio izvještaj u kojem navodi da je najmanje 13 civila, od čega dvojica dječaka, ubijeno u selu južno od Mosula kada su se civili pobunili i pokušali izbaciti militante.

U ranijem izvještaju, HRW je objavio kako je najmanje 19 civila ubijeno između zadnjeg tjedna u studenom i prvog tjedna u prosincu, kako od artiljerijske i snajperske vatre te autobombi ISIS-a, tako i od zračnih napada iračkih i američkih zračnih snaga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara