Američki političari se svađali oko abortusa

Američki političari se svađali oko abortusa
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump i drugi republikanci bavili su se izjavom jednog demokratskog guvernera oko potpore abortusu kako bi pokrenuli napad na oporbu o ovoj jako osjetljivoj temi u Sjedinjenim Državama.

Guverner Virginije Ralph Northam je u srijedu branio plan zakona u toj državi, koji ublažava uvjete abortusa u posljednjem tromjesečju trudnoće u slučaju opasnosti za majku.

Radi se o "slučaju kada postoji opasnost velikih deformacija ili kada bi fetus mogao biti nesposoban za život", objasnio je na lokalnom radiju WTOP taj zastupnik, koji je pedijatar.

"U takvom slučaju, ako žena počne rađati, dojenče će se roditi. Dijete će biti reanimirano ako majka i obitelj to žele. Zatim će se voditi rasprava između liječnika i majke."

Val osuda

Njegova izjava je odmah pokrenula val osuda republikanaca.

"Demokrati su postali stranka koja se zalaže za kasne abortuse, visoke poreze, otvorene granice i zločin", napisao je Donald Trump na Twitteru.

Ponavljajući samo završetak izjave Ralpha Northama, senatori Marco Rubio iz Floride i Ted Cruz iz Teksasa su ga u tvitovima optužili da se zauzima za "legalno čedomorstvo" i za oduzimanje života djece NAKON njihova rođenja.

Northam se žestoko obranio i istaknuo da je "posvetio život djeci i svaka je suprotna insinuacija sramotna i odvratna". To je napisao na društvenim mrežama, dok njegove službe optužuju republikance da politiziraju žensko zdravlje.

Jake podjele

Američki vrhovni sud je legalizirao abortus 1973. i većina Amerikanaca (57 posto) je za to da ih žene mogu koristiti, prema ispitivanju koje je proveo Pew Research Center.

Ali ta tema donosi jake podjele prema političkim opredjeljenjima: 59 posto republikanaca smatra da bi abortus trebao biti nelegalan u većini ili u svim slučajevima, dok je 76 posto demokrata suprotnog stajališta.

Od 1973. su brojne države s republikanskim vodstvom poduzele mjere ograničenja mogućnosti abortusa.

Tijekom kampanje je Donald Trump dobio podršku konzervativnih evangelista kada im je obećao da će u Vrhovni sud imenovati suce koji se protive abortusu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara