Američki razarač sudario se s tankerom, 10 mornara nestalo

Američki razarač sudario se s tankerom, 10 mornara nestalo

Screenshot: YouTube/CBS

DESET je mornara nestalo danas nakon sudara američkog ratnog broda i tankera u blizinu Singapura, objavila je američka ratna mornarica, čiji su razarači tako dvaput u razmaku od dva mjeseca sudjelovali u pomorskim nesrećama na tom području.

Prema trenutno raspoloživim podacima, deset je mornara nestalo a petorica su ozlijeđena u sudaru američkog razarača USS John S. McCain i tankera Alnic MC istočno od Singapura, navodi se u priopćenju ratne mornarice.

Pokrenuta je akcija potrage i spašavanja u kojoj sudjeluju singapurski brodovi, helikopteri i remorkeri te zrakoplovstvo američke ratne mornarice.

U sudaru je prema prvim izvješćima oštećena lijeva stražnja strana američkog ratnog broda koji trenutno plovi prema luci, izvijestili su iz Washingtona.


 

Libijski tanker dug 183 metra

Tanker Alnic MC plovi pod liberijskom zastavom. Dug je 183 metra a ukupna mu je nosivost 50.760 tona. U vrijeme sudara prevozio je gotovo 12 tisuća tona goriva, ali teret nije iscurio u more, kazao je telefonom za Reuters član posade koji je želio ostati anoniman.

Napominje da im je oštećen ventil i da plove prema Singapuru radi cjelovitog pregleda oštećenja.

Pomorski putevi oko Singapura spadaju među najprometnije i najvažnije u svijetu i na njima se odvija gotovo četvrtina ukupne svjetske trgovine robom i naftom.

Ovaj sudar brodova je drugi koji se dogodio u dva mjeseca u toj regiji u kojem su sudjelovali američki ratni brodovi. Sredinom lipnja američki razarač USS Fitzgerald sudario se s filipinskim kontejnerskim brodom ispred japanske obale i potonuo. U nesreći je stradalo sedam mornara.

Američka ratna mornarica pojačala je nazočnost u tom dijelu svijeta zbog napetosti na Korejskom poluotoku i kineske gradnje umjetnih otoka u Južnom kineskom moru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara