Američki Senat imenovao Griffina direktorom NASA-e

Američki Senat je u srijedu navečer potvrdio imenovanje Michaela Griffina na dužnost direktora NASAe, američke svemirske agencije, mjesec dana prije nego sredinom svibnja u svemir ponovno krenu američke letjelice s ljudskom posadom.

Senat je dizanjem ruku potvrdio Griffinovo imenovanje, pošto je parlamentarni pododbor za svemir dao pozitivno mišljenje.

Michael Griffin (55), koji je dosad bio direktor odjela za svemirska istraživanja u laboratoriju za primijenjenu fiziku sveučilišta Johns Hopkins u Marylandu, dolazi na mjesto Seana O'Keefea koji je dao ostavku u prosincu. Predsjednik George W. Bush imenovao ga je 11. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Griffin preuzima dužnost u času kada je Bush stavio pred NASA-u opširnu zadaću istraživanja svemira i povratka na Mjesec do 2015., odakle će se pripremati ljudske posade za istraživanje drugih planeta Sunčeva sustava, napose Marsa.

Glavna zadaća na kraći rok je lansiranje od sredine svibnja letjelice Discovery sa sedam članova posade koja se treba spojiti s Međunarodnom svemirskom postajom. Lansiranje Discoveryja označit će nastavak letova u svemir s posadom koji su bili prekinuti nakon nesreće Columbije 1. veljače 2003.

(Hina) xvrad ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara