Američki senator optužen za seksualno zlostavljanje najavio svoju ostavku

Američki senator optužen za seksualno zlostavljanje najavio svoju ostavku

Foto: Hina

 
AMERIČKI demokratski senator Al Franken, kojeg je nekoliko žena optužilo za neprimjereno seksualno ponašanje, objavio je danas svoju skoru ostavku nakon tri tjedna političke bure, tijekom koje ga je većina kolega demokrata pozvala da napusti Senat.
 
Njega je radijska voditeljica optužila da joj je dirao grudi dok je spavala i nasilno je ljubio 2006. godine, dok je još bio komičar i dok su se pripremali za nastup pred američkom vojskom na Bliskom istoku.
 
Franken (66), bivši komičar kojega su smatrali za zvijezdu u usponu Demokratske stranke, objavio je svoju odluku u Senatu. 
 
"Znam da nisam učinio ništa čime bih osramotio ovu instituciju", izjavio je u govoru. "Međutim danas objavljujem da ću u sljedećim tjednima napustiti Senat".
 
Brojni zastupnici smatraju da je američki Kongres na prekretnici kada svatko mora nedvosmisleno usvojiti politiku nulte tolerancije prema neprikladnim ponašanjima i posebno prema spolnim uznemiravanja i napadima.
 
Demokrati ga jučer pozvali na ostavku
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
To je potaknulo jučer u manje od 24 sata, 32 od 48 demokrata da pozovu Al Frankena (66) na ostavku. Pokret je pokrenula skupina senatorica nakon još jednog svjedočenja.
 
Kongres je dugo bio muška institucija. Danas je među parlamentarcima samo 20 posto žena. Prije 20 godina bilo ih je 12 posto, a prije 30 godina samo 5 posto.
 
Spolni napad, spolno zlostavljanje ili neprikladna gesta su isto
 
Nancy Pelosi, šefica demokratske oporbe u Zastupničkom domu, izrazila je zadovoljstvo promjenom kulture koju ocrtava časopis Time koji je osobom godine proglasio žene koje su prekinule šutnju o spolnom zlostavljanju.
 
Senatorica Kirsten Gillibrand koja je prva pozvala Ala Frankena na ostavku je naglasila da je bilo dosta i da je zemlji potreban taj dijalog. 
 
Objasnila je da je pogrešno razlikovati spolni napad, spolno zlostavljanje ili neprikladnu gestu. "Treba odrediti crvenu liniju i reći da nijedno od tih ponašanje nije prihvatljivo", zaključila je.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz spolno zlostavljanje, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: spolno zlostavljanje.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara