Američki specijalci se u Saudijskoj Arabiji bore protiv Huta

Američki specijalci se u Saudijskoj Arabiji bore protiv Huta

Ilustracija: Hina/EPA 

AMERIČKI specijalci bili su krajem 2017. raspoređeni na saudijsko-jemensku granicu kako bi pomogli Saudijskoj Arabiji da pronađe i uništi projektile koje su skrivali šijitski pobunjenici Huti, piše list The New York Times.
 
Otkako je prije tri godine izbio rat u Jemenu, pobunjeni Huti učestalo su balističkim projektilima ciljali saudijske gradove.
 
Američki dnevnik piše, pozivajući se na američke dužnosnike i europske diplomate, da su američki specijalci stigli u Saudijsku Arabiju u prosincu.
 
Njihovo raspoređivanje govori o sve jačem upletanju Sjedinjenih Država u rat u Jemenu koji je dosad odnio 10.000 žrtava te izazvao "najgoru humanitarnu krizu" na svijetu, prema ocjeni Ujedinjenih naroda.
 
Pentagon bez komentara
 
Pentagon je odbio iznijeti bilo kakav komentar, piše agencija AFP. 
 
Nema nikakvih dokaza o tome da su američki vojnici prešli granicu i ušli na jemenski teritorij, piše NYT. 
 
U studenom 2017. Saudijska Arabija objavila je da je presrela i blizu glavnoga grada Rijada uništila balistički projektil. Pobunjeni Huti ustvrdili su da su projektil ispalili na zračnu luku u Rijadu.
 
Saudijske vlasti optužuju Iran da stoji iza te "izravne agresije", a Iran, zemlja šijitskog islama, optužbe odbacuje. 
 
Nekoliko arapskih zemalja pod vodstvom Saudijske Arabije, zemlje sunitskog islama, okupljeno je u koaliciju koja se uz pomoć SAD-a bori protiv Huta od ožujka 2015.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara