Američki sud kaže da policija treba nalog da bi odredila položaj nečijeg mobitela

Američki sud kaže da policija treba nalog da bi odredila položaj nečijeg mobitela
Foto: 123rf

VRHOVNI sud Sjedinjenih Država je presudio da policajci trebaju tražiti sudski nalog kako bi im bilo omogućeno određivanje položaja nečijeg mobitela, u sklopu jedne od najvećih afera u vezi s kršenjem javnih sloboda zadnjih godina.

Ta presuda koju je donijelo pet sudaca protiv četiri je velika pobjeda pobornika četvrtog amandmana američkog ustava, koji štiti građane od bilo kakvog uplitanja u njihov privatni život ako ne postoji ozbiljna optužba.

"Današnja povijesna odluka Vrhovnog suda o potrazi mobitela će imati posljedice u vezi s poštovanjem privatnog života", komentirala je Američka unija za građanske slobode (ACLU). 

"To će pomoći zaštiti svih numeričkih online informacija, kao i elektroničke pošte", dodaje ACLU.

Sudac koji predsjeda Vrhovnim sudom John Roberts, koji je odluku i sastavio, dobio je podršku četvorice liberalnih sudaca. Druga četiri suca, svi konzervativci, pismenim su putem izrazili neslaganje. 

Taj predmet se odnosi na sitnog kriminalca iz područja Detroita Timothyja Carpentera uhićenog 2011.

Policajcima je omogućeno lokalizirati Carpentera putem određivanja položaja njegovog mobitela tijekom 127 dana. Oni su ga ukupno lokalizirali 12.898 puta putem podataka koje je dostavio njegov operater mobilnog telefona.

Taj trag u prostoru i vremenu predstavlja kršenje sloboda privatnog života, drže aktivisti.

ACLU uživa podršku renomiranih sveučilištaraca te divova iz područja tehnologija (Apple, Facebook, Twitter, Verizon, Google, Microsoft) kao i konzervativnih organizacija, pa čak i pobornika nošenja vatrenog oružja koji žele sačuvati anonimnost.

Vrhovni sud je 2012. zabranio postavljanje GPS aparata za određivanje položaja vozila bez sudskog odobrenja. Dvije godine kasnije suci su odredili da policajci moraju dobiti nalog kako bi pogledali sadržaj na smartphoneu privedene osobe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara