FIJASKO S AVIONIMA

Američki veleposlanik o avionima: Već 2 godine objašnjavamo Izraelu i Hrvatskoj

Američki veleposlanik o avionima: Već 2 godine objašnjavamo Izraelu i Hrvatskoj
Foto: Pixsell/Davor Puklavec

AMERIČKI veleposlanik u Hrvatskoj, Robert Kohorst, danas je komentirao zastoj s nabavom borbenih aviona F-16.

Podsjetimo, kupovina borbenih aviona F-16 zapela je nakon što su Sjedinjene Države odlučile otezati s postupkom davanja odobrenja Izraelu za prodaju borbenih aviona F-16 Hrvatskoj. Naime, Izrael je F-16-ice modificirao, a s obzirom na to da se radi o borbenim avionima proizvedenima u SAD-u, Amerika mora dati odobrenje za prodaju tih aviona Hrvatskoj.

Kohorst je danas odgovarao na pitanja novinara o poslu koji je zapeo zbog američkog otezanja, pa su ga tako novinari pitali je li SAD zadnje dvije godine upozoravao Izrael na potrebne tehničke specifikacije aviona te je li Hrvatska bila svjesna problema koji se mogu pojaviti zbog toga.

"Hrvatska je bila svjestan toga, Izrael je bio svjestan toga"

"Ne znam baš jesmo li ih 'upozoravali'. Zadnje dvije godine smo objašnjavali proces. Hrvatska je bila svjesna toga, Izrael je bio svjestan toga. I sad prolazimo kroz to. Vjerujem da će se sve izgladiti i da će se transakcija provesti. Želio bih ohrabriti sve strane i poručiti im da budu strpljivi, da bi ovo sve moglo još malo potrajati, ali važnije je da sve ispadne dobro nego da ispadne brzo", poručio je Kohorst.

Prema američkim pravilima, vojna oprema proizvedena u SAD-u koju je kupila zemlja-saveznik mora biti dovedena u prvobitno stanje prije transfera trećoj strani, a prodaju mora odobriti Amerika. 

Problem je u tome da su Izraelci značajno modificirali F-16-ice, a hrvatski državni vrh je u više navrata ponovio da će Hrvatska pristati samo na avione koje su Izraelci ponudili, dakle bez ikakvih preinaka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara