Američki vojnici ubijali u Afganistanu iz zabave?

Foto: AFP / Ilustracija

VIDEOSNIMKE koje je objavila američka TV mreža CNN dokazuju brojne slučajeve ubijanja afganistanskih civila iz čiste zabave, u kojima su sudjelovali pripadnici američkog vojnog kontingenta u toj zemlji.

Snimke prikazuju razgovor istražitelja s američkim vojnicima osumnjičenima za ubojstva civila na posebno okrutan i ponižavajuć način, a u nekim su slučajevima, kako tvrdi CNN, vojnici bili pod utjecajem droge. U jednoj od snimki 22-godišnji kaplar Jeremy Morlock opisao je kako su on i njegova grupa, kojom je zapovijedao narednik Calvin Gibbs, početkom ove godine jednog afganistanskog civila izvukli iz njegovog doma te ga hladnokrvno ubili na cesti bez posebnog razloga.

Hladnokrvo ubili nenaoružanog civila koji je mirno stajao uza zid

"Vidjeli smo tog momka, Gibbs ga je izvukao i postavio na to mjesto. On je mirno stajao", ispričao je Morlock na snimci. "Dakle, on (civil) je surađivao s vama?", upitao je istražitelj, na što je Morlock odgovorio potvrdno. A na pitanje istražitelja je li čovjek bio naoružan kaplar je kazao kako nisu kod njega našli nikakvo oružje te da čovjek nije pružao nikakav otpor, nije bio agresivan niti je predstavljao prijetnju sigurnosti američkih vojnika. Muškarca su, objasnio je Morlock, postavili uza zid, nakon čega je narednik Gibbs izvukao ručnu granatu i počeo vikati: "Ubijte tog tipa, ubijte ga!", što su oni i učinili.

Na sličan su način, tvrde istražitelji, u vremenu od siječnja do svibnja ove godine ubijena najmanje tri nedužna civila. Morlockov odvjetnik Michael Waddington pred medijima je pokušao opravdati svojeg branjenika, tvrdeći kako je Morlocku "mozak ispran" zbog prijašnjih bombaških napada, da je uzimao lijekove i pušio hašiš te da je bio pod pritiskom nadređenog časnika. Narednik Gibbs u istom je slučaju također optužen za ubojstvo civila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara