AMERIČKI VOJNIK OSUĐEN ZBOG DEZERTIRANJA IZ IRAKA

Američki vojnik koji je napustio svoju postrojbu u Iraku izjavivši kako više ne vjeruje u irački rat proglašen je u petak krivim za dezertiranje i osuđen na godinu dana zatvora.

Narednika Nacionalne garde iz Floride Camilo Mejia krivim je proglasila vojna porota u Fort Stewartu u Georgiji i dala mu maksimalnu kaznu.

Narednik Mejia (28) služio je šest mjeseci u Iraku kao desetnik u pješaštvu i nakon što je otišao na dvotjedno odsustvo odbio se vratiti u svoju postrojbu.

U ožujku se predao vojnim vlastima u Bostonu gdje se skrivao i izjavio kako želi da se njegov slučaj smatra prigovorom savjesti.

Pred porotom od četiri časnika i četiri vojnika on je rekao kako se nije vratio u Irak jer smatra da je irački rat nepravedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vojni tužitelj je rekao kako je Mejia napustio svoje vojnike i nije izvršio svoju dužnost.

Tijekom svjedočenja on je kazao kako ga je naročito uznemirilo kada je gledao pogibije iračkih civila.

U razgovoru za američku televiziju CBS Mejia je rekao kako ga je ono što je vidio i u čemu je sudjelovao u Iraku navelo da se pita što američka vojska uopće radi tamo. "Ne mogu reći da sam to činio da bih pomogao iračkom narodu. Na mogu reći da je to bilo da bi Amerika i svijet bili sigurniji", rekao je on. "Ne mogu reći da je to bilo radi demokracije". Prije osude rekao je kako ne žali ni zbog čega te kako se ne plaši ići u zatvor.

Mejia je naturalizirani Amerikanac rođen u Nikaragvi i došao je u SAD kao dječak te s 19 godina stupio u vojsku.

(Hina) xsl ynz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara