Američki vrhovni sud odobrio potpuno provođenje Trumpova pravila o migrantima

Američki vrhovni sud odobrio potpuno provođenje Trumpova pravila o migrantima
Foto: EPA

AMERIČKI Vrhovni sud odobrio je zahtjev administracije predsjednika Donalda Trumpa za potpunim provođenjem novog pravila koje bi smanjilo broj molbi za azil migranata na američko-meksičkoj granici, što je ključni element Trumpove tvrde migracijske politike.

Sud je ocijenio da novo pravilo, koje predviđa da većina migranata prvo treba potražiti sigurno utočište u trećoj zemlji na putu prema SAD-u, može stupiti na snagu za vrijeme dok se nastavlja sudski spor koji dovodi u pitanje njegovu zakonitost.

Pravilo bi zabranilo migrantima traženje azila na južnoj granici

Pravilo bi zabranilo gotovo svim migrantima da traže zahtjev za azil na južnoj granici. Pravo na azil imali bi meksički građani, a blokiralo bi gotovo sve migrante iz zemalja poput El Salvadora, Hondurasa i Gvatemale da kao azilanti uđu u SAD nakon prolaska kroz Meksiko.

Američka unija za građanske slobode i drugi koji su osporavali politiku Trumpove administracije na saveznom sudu smatraju da se tom promjenom krši američki zakon o migraciji.

Jedan od glavnih Trumpovih ciljeva bio je smanjiti broj zahtjeva za azil prvenstveno migranata iz Srednje Amerike koji su u velikom broju prešli američko-meksičku granicu tijekom njegova predsjedanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara