Američki znanstvenici: Ovogodišnji lipanj najtopliji je od početka mjerenja

Američki znanstvenici: Ovogodišnji lipanj najtopliji je od početka mjerenja
Foto: EPA

PODACI koje su danas objavili američki znanstvenici za lipanj, pokazuju ono što ljudi u Europi te u dijelovima Afrike i Južne Amerike već znaju - temperature širom svijeta rekordne su za taj mjesec.

Lipanj 2019. najtopliji je u proteklih 140 godina, koliko se mjere i bilježe temperature, pokazuje analiza Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA).

Raniji rekord držao je lipanj 2016.

414. mjesec u nizu s temperaturama iznad prosjeka

Mjerenje za lipanj pokazuje da se radi o 414. mjesecu i 43. lipnju u kojemu su prosječne globalne temperature iznad prosjeka, prema bazi podataka NOAA.

Podaci koji su u skladu s drugim službenim analizama, pokazuju kontinuirani trend zagrijavanja koji bi mogao postaviti 2019. na mjesto jedne od najtoplijih godina od 1880-ih.

Globalno klimatsko izvješće NOAA za lipanj pokazuje da su temperature tla i oceana 0,95 Celzijevih stupnjeva iznad prosjeka za 20. stoljeće od 15,5 stupnjeva.

Rekordno visoke temperature tijekom lipnja 2019. zabilježene su u dijelovima središnje i istočne Europe, Sjeverne Rusije, Azije, Afrike, Južne Amerike i iznad dijelova Indijskog, Tihog i Atlantskog oceana, prema NOAA.

Druga najniža razina leda u 41 godinu

Izvješće NOAA za lipanj 2019. također procjenjuje razinu arktičkog leda.

U tom mjesecu zabilježena je druga najniža razina leda u lipnju u proteklu 41 godinu, odnosno 10 posto ispod prosjeka za razdoblje 1981. - 2010.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara