AMERIČKO IZASLANSTVO STIGLO U PORT-AU-PRINCE S PLANOM ZA RJEŠENJE KRIZE

AUPRINCE, 21. veljače 2004. (Hina/AFP/dpa) Američko izaslanstvo na čelu s državnim podtajnikom zaduženim za Južnu Ameriku Rogerom Noriegom stiglo je u subotu u PortauPrince, donijevši sa sobom prijedlog za rješenje krize tijekom koje je dosad poginulo gotovo 60 ljudi.

Prijedlog, koji predviđa imenovanje novog, neutralnog i nezavisnog, premijera koji uživa povjerenje naroda, a sačinile su ga SAD, Kanada, Francuska, Zajednica karipskih zemalja i Organizacija američkih država, bit će predan haićanskom predsjedniku Jeanu Bertrandu Aristideu i predstavnicima političke oporbe, koji se o njemu moraju očitovati do ponedjeljka.

Plan također predviđa ostanak Aristidea na položaju do isteka mandata u veljači 2006., iako pobunjenici kao glavni preduvjet smirivanja krize zahtijevaju odlazak s vlasti sadašnjeg predsjednika države.

Neredi i nasilni izgredi nastavljaju se u Haitiju. U glavnom gradu Port-au-Princeu u petak (po mjesnom vremenu) su pristaše vlade ponovo napali mirne demonstrante. Pritom je ranjeno najmanje dvadesetoro osoba, kad su pobornici stranke predsjednika Jean-Bertranda Aristidea kamenjem, vatrenim oružjem i mačetama napali studente i novinare koji su mirno prosvjedovali tražeći da se Aristide povuče s dužnosti. Kako je javnio državni radio, jednog je haićanskog novinara pogodio metak u leđa, a dva meksička novinara ranjeni su mačetama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu se u Port-au-Princeu ponovo očekuju demonstracije. Osim toga napadima prijete i naoružani pobunjenici na sjeveru otočke države. U četvrtak su u svojoj utvrdi, gradu Gonaivesu, proglasili neovisnu "republiku Artibonite", bivšeg vođu bandi Butteura Metayera izabrali za "predsjednika", a bivšeg šefa policije Guy Philippea proglasili vrhovnim vojnim zapovjednikom. Philippe je najavio napade na sjevernu haićansku luku Cap Haitien, koju su pobunjeničke snage opkolile, i na grad Sain-Marc koji se nalazi južno od Gonaivesa.

U zračnoj luci Port-au-Princea već danima vlada gužva jer mnogi Haićani i stranci pokušavaju napustiti zemlju. U subotu je došlo i do tuča zbog svađa oko preostalih slobodnih mjesta u zrakoplovima koji napuštaju Haiti. SAD su još u četvrtak pozvali svoje državljane da napuste Haiti, upozoravajući ih da bi se u slučaju nastavka krize mogle prekinuti sve zračne linije s Haitijem.

(Hina) xdam ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara