Američko savezno tužiteljstvo više ne vjeruje Vatikanu

Američko savezno tužiteljstvo više ne vjeruje Vatikanu
Foto: Epa

TIJEKOM četverodnevnog sastanka svećenstva u Vatikanu, na kojem je glavna tema suzbijanje seksualnog zlostavljanja unutar crkvenih redova, tužiteljstvo Sjedinjenih Američkih Država oštro je kritiziralo Katoličku crkvu, kazavši kako joj se ne smije vjerovati da će sama procesuirati svećenike zlostavljače, javlja CNN.

Tisuće povjerljivih dokumenata

Tako je u četvrtak u Michiganu državna tužiteljica Dana Nessel održala konferenciju za novinare kako bi informirala javnost o detaljima svoje istrage o seksualnim zlostavljanjima unutar sedam mičigenskih katoličkih biskupija.

Naime, u listopadu prošle godine policija je zaplijenila tisuće dokumenata iz crkvenih ureda te sada državno odvjetništvo istražuje 300 zadobivenih prijava. Zamolilo je biskupije da suspendiraju interne istrage dok odvjetništvo ne završi sa svojim istražnim postupkom.

Na konferenciji za novinare Nessel je rekla kako bi biskupije trebale prestati s istraživanjem samih sebe. Optužila je crkvene dužnosnike da od žrtava zahtijevaju da zlostavljanje prijave jedino biskupijama, a ne i policiji, te da putem raznih povjerljivih sporazumnih odšteta vrše pritisak na žrtve da o tome ne pričaju u javnosti.

"Ako vam istražitelj dođe na vrata i zatraži da s vama razgovara, zamolite da vam pokažu značku, a ne krunicu", rekla je.

Tisuću zlostavljane djece

Državni odvjetnik Pennsylvanije Josh Shapiro, koji je u kolovozu prošle godine predao izvješće u kojem se optužuje više od 300 svećenika za seksualno zlostavljanje tisuću djece na području šest biskupija od 1947. godine, napisao je u četvrtak na Twitteru da je "Papa obećao prave promjene kako bi zaštitio djecu. Na temelju naše istrage, jasno je kako se Crkvi ne može vjerovati da će sama procesuirati zlostavljače".

"Zakon bi se trebao primjenjivati na sve jednako“

Kalifornijski senator Jerry Hill predstavio je ove srijede zakon koji bi nalagao svećenicima da prijave bilo kakvu sumnju na zlostavljanje djece, čak i ako se time krši povjerljivost sakramenta ispovijedi.

"Nužno je prijaviti pojedince koji zlostavljaju djecu ili na koje se sumnja da to rade kako bi se mogla provesti pravovaljana istraga“, rekao je senator Jerry Hill.

"Zakon bi se trebao primjenjivati na sve jednako, bez iznimke. Izuzeće za svećenstvo štiti samo zlostavljača, a djeca su u još većoj opasnosti“, dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara