Američko veleposlanstvo u BiH osudilo Izetbegovićev ratnohuškački govor u Ahmićima

Američko veleposlanstvo u BiH osudilo Izetbegovićev ratnohuškački govor u Ahmićima
Foto: Hina, 123rf
 
AMERIČKO veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini izrazilo je zabrinutost te je ocijenilo štetnim izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH koji je ovoga tjedna upućivao ratnohuškačke izjave.
 
"Pozivi na naoružavanje ili prijetnje oružjem su opasni i ne trebaju biti dio javnog diskursa. Jasno i glasno pozivamo političke vođe da se suzdrže od davanja ovakvih štetnih izjava", priopćeno je medijima iz veleposlanstva SAD-a.
 
Pri tome se pojašnjava kako je neprihvatljivo bilo kakvo spominjanje ili aludiranje na rat. "Bilo je teško uspostaviti mir u BiH. Imajući u vidu nedavnu turbulentnu prošlost Bosne i Hercegovine, spominjanje rata ili aludiranje na rat je neprihvatljivo", navode iz Ureda za odnose s javnošću veleposlanstva SAD-a u BiH. Također su izrazili zabrinutost zbog neprestane retorike podjela u Bosni i Hercegovini koja uznemirava javnost širom zemlje.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Ahmićima govorio o naoružavanju
 
Bošnjački član Predsjedništva BiH nedavno je u mjestu Ahmićima kod Viteza prigodom obilježavanja zločina nad 116 bošnjačkih civila i vojnika koje su počinile postrojbe Hrvatskog vijeća obrane (HVO) istaknuo kako će se Bošnjaci naoružati i spremiti da im se ne ponove slični masakri.
 
"Ovo je zadnji put što su nam ovakvu stvar uradili. Napravit ćemo mi i pokretnu haubicu i već je radimo, transporter pokretni, pušku smo napravili i napravit ćemo onu dobru taktičku, 12.7, višecijevne bacače svih mogućih kalibara i svu moguću municiju za to i dronove. Nikad više se neće dogoditi da nam na vrata pokucaju a da mi nemamo čime odgovoriti", rekao je Izetbegović.
 
O nizu Izetbegovićevih izjava u kojima je aludirao i spominjao rat sutra će Zastupnički dom parlamenta BiH održati izvanrednu sjednicu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara