Amerika i Južna Koreja nastavljaju s vojnim vježbama u travnju

Amerika i Južna Koreja nastavljaju s vojnim vježbama u travnju

Foto: Hina

SAD i Južna Koreja dogovorile su se da će nastaviti vojne vježbe sljedećeg mjeseca, objavio je Pentagon, što se i očekivalo unatoč planiranom sastanku američkog i sjevernokorejskog predsjednika.

Seoul i Washington u siječnju su odgodili zajedničke vježbe do završetka Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara kako bi stvorili uvjete za nastavak pregovora između dviju Koreja.

Očekuje se da će vježbe početi 1. travnja i bit će slične onima koje su održane u prethodnim godinama, objavila je kasno u ponedjeljak američka vojska.

Nisu provokacija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše združene vježbe usmjerene su na obranu pa nema razloga da Sjeverna Koreja na njih gleda kao na provokaciju", rekao je u odvojenoj izjavi glasnogovornik Pentagona Christopher Logan.

Južnokorejski dužnosnici objavili su da će vježbe biti slične ranijim vježbama, ali bez ključnih američkih sredstava, poput bombardera i nosača zrakoplova na nuklearni pogon.

Dvije vježbe sastojat će se od računalnih simulacija i terenskih vježbi u kojima će sudjelovati 23.700 američkih i 300 tisuća južnokorejskih vojnika, a trebale bi biti gotove do kraja svibnja.

Sjeverna Koreja zaprijetila je da će se oduprijeti SAD-u održi li zajedničke vježbe s Južnom Korejom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara