Amerika o kaosu u Venezueli: "Sve opcije su na stolu"

Amerika o kaosu u Venezueli: "Sve opcije su na stolu"
Foto: EPA

PREDSJEDNIK Venezuele Nicolas Maduro trebao bi prihvatiti mirnu tranziciju i silazak s vlasti, rekao je visoki dužnosnik američke administracije, upozoravajući da će u suprotnom "sve opcije biti na stolu".

"Smatramo da demokracija nije samo američka vrijednost, nije samo u SAD-u, već širom zapadne hemisfere", rekao je dužnosnik novinarima nakon što je američki predsjednik Donald Trump priznao Juana Guaida za vršitelja dužnosti predsjednika Venezuele a Madura nazvao "nelegitimnim".

Guaido se proglasio privremenim predsjednikom

Guaido, predsjednik venezuelskog parlamenta u kojemu većinu ima oporba, proglasio se u srijedu vršiteljem dužnosti predsjednika te zemlje.

"Prisežem da ću preuzeti ovlasti predsjednika kako bih osigurao da se stane na kraj prisvajanju vlasti", rekao je Guaido.

Američki dužnosnik spomenuo je  gospodarsku i diplomatsku snagu SAD-a ali nije želio odbaciti ni snažnije taktike. SAD su jedva "zagrebale površinu onoga što mogu učiniti na gospodarskom planu", upozorio je.

Posebno je poručio Maduru da ne koristi silu protiv svojih protivnika uključujući članove parlamenta.

Trump je ranije objavio kako Washington priznaje oporbenog vođu Guaida za vršitelja dužnosti predsjednika.

"Nastavit ću koristiti punu američku gospodarsku i diplomatsku moć kako bi utjecao na ponovnu uspostavu demokracije u Venezueli", rekao je Trump u priopćenju, potičući i druge zapadne vlade da priznaju Guaida.

Predsjednik nacionalnog Kongresa

Taj političar, nov na nacionalnoj sceni, izabran da vodi Kongres 5. siječnja, rekao je ranije da želi zamijeniti predsjednika Nicolasa Madura ako bude imao potporu vojske, a s ciljem da u konačnici sazove slobodne izbore.

Maduro je položio prisegu za novi mandat 10. siječnja, nakon uvelike bojkotiranih izbora prošle godine koje su mnoge strane vlade proglasile nepoštenima. Otad pristaše venezuelske oporbe traže od Guaida da preuzme ulogu predsjednika. 

Madurova vlada optužuje Guaida da priprema udar i prijeti mu zatvorom.

Američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je vojsku i sigurnosne snage u Venezueli da podupru demokraciju i zaštite građane. Ponovio je da će SAD dati potporu Guaidu u njegovom nastojanju da oformi prijelaznu vladu i u pripremama za izbore.

Istaknuo je da Sjedinjene Države pozivaju Madura da odstupi u korist "legitimnog vođe koji odražava volju naroda Venezuele".

Novog predsjednika Venezuele priznala je i Organizacija američkih država.

"Čestitamo Juanu Guaidu, vršitelju dužnosti predsjednika Venezuele. Ima naše puno priznanje kako bi potaknuo obnovu demokracije u zemlji", napisao je na Twitteru Luis Almagro, glavni tajnik te organizacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara