Amerika prijeti sankcijama svima koji gorivom opskrbljuju S. Koreju. I Rusima

Amerika prijeti sankcijama svima koji gorivom opskrbljuju S. Koreju. I Rusima
Foto: EPA

AMERIČKO ministarstvo vanjskih poslova je poručilo da Washington neće oklijevati s uvođenjem sankcija onima koji gorivom opskrbljuju Sjevernu Koreju, upozoravajući tako Rusiju nekoliko dana nakon što je američka veleposlanica u UN-u optužila tu zemlju da izigrava međunarodne sankcije.

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert kazala je da Sjeverna Koreja nastavlja izbjegavati sankcije UN-a, upozoravajući da su zemlje obvezne onemogućiti ilegalni pretovar goriva s tankera na tanker na otvorenom moru.

Bez obzira na državljanstvo

"SAD neće oklijevati da uvede sankcije protiv svakog pojedinca, broda ili tvrtke koji podupiru nezakonite aktivnosti Sjeverne Koreje bez obzira na državljanstvo", kazala je Nauert.

Vijeće sigurnosti UN-a od 2006. jača sankcije protiv Sjeverne Koreje kako bi prisililo Pjongjang na odustajanje od nuklearnog i balističkog raketnog programa.

No u zadnje vrijeme nazire se razdor između Rusije i SAD-a oko tih sankcija.

Rusi krše sankcije

Američka veleposlanica Nikki Haley kazala je početkom tjedna na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti da Washington raspolaže dokazima o ustrajnom i opsežnom ruskom kršenju sankcija.

Rusija pomaže Sjevernoj Koreji da ilegalno nabavlja gorivo pretovarom na otvorenom moru s broda na brod i odbila je iz zemlje izbaciti Sjevernokorejca kojeg je Vijeće sigurnosti stavilo na crnu listu a uz to je pokušala prikriti rusku ulogu u kršenju sankcija u dokumentima UN-a.

Rusija je zanijekala da je pokušala utjecati na sadržaj dokumenata UN-a.

Washington je ove godine zabilježio 148 slučajeva pretovara goriva na otvorenom moru no nije objavio u koliko se slučajeva radilo o ruskim tankerima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara