Amerika zaprijetila svim zemljama koje bi započele informatički rat protiv njih

Amerika zaprijetila svim zemljama koje bi započele informatički rat protiv njih
Foto: EPA

SJEDINJENE Države su odlučile zauzeti agresivnije stajalište u začahurenom informatičkom sukobu s Kinom, Rusijom i s drugim suparnicima, rekao je visoki dužnosnik Bijele kuće.

"Prva posvema organizirana cyber strategija u zadnjih petnaest godina" stupa na snagu, rekao je John Bolton, savjetnik Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost.

Izjava dolazi nakon odluke republikanskog predsjednika da ukine neke propise koje je bio donio njegov prethodnik Barack Obama i po kojima je za svaku računalnu vojnu operaciju trebalo odobrenje visokog vojnog dužnosnika.

"Naše ruke više nisu tako vezane kao što su bile" u vrijeme Obamine administracije, ocijenio je Bolton.

Ofenzivni odgovor

"Svakoj zemlji koja bi počela cyber aktivnosti protiv SAD-a (...) odgovorit ćemo ofenzivno, koliko i defenzivno", istaknuo je.

"Odgovor na računalni napad ne mora nužno ostati ograničen na internet", dodao je.

Bolton je spomenuo Kinu, Iran, Sjevernu Koreju i Rusiju kao glavne izvore prijetnje, istaknuvši da su "Amerikanci i njihovi saveznici (bili) na meti svakodnevnih napada u virtualnom svijetu".

Na meti neprijateljskih upada su američka infrastruktura, uprava, trgovina, izbori i drugo, napomenuo je savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Među najpoznatijima je izgred u kojemu su, tvrdi Washington, ruski hakeri ukrali desetke tisuća e-mailova demokratskih dužnosnika nedugo prije predsjedničkih izbora 2016.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara