Amerikanac dvije godine bio u zatvoru u Venezueli: Išao upoznati ženu pa optužen da je agent

Amerikanac dvije godine bio u zatvoru u Venezueli: Išao upoznati ženu pa optužen da je agent

AMERIČKI misionar Josh Holt, kojeg je Venezuela optužila za navodno ilegalno posjedovanje oružja od 2016. godine, vratio se kući sa svojom suprugom u subotu nakon što ga je socijalistička vlada neočekivano oslobodila.

Holt je predstavljen predsjedniku američkoga Odbora za vanjske odnose Bobu Corkeru, koji se u petak sastao s venezuelskim predsjednikom Nicolasom Maduroom, priopćio je Corkerov ured.

Do oslobođenja mormonskoga misionara iz Utaha došlo je unatoč pogoršanju američko-venezuelskih odnosa, što je prošli tjedan završilo protjerivanjem diplomata i odbijanjem Washingtona da prizna ponovni izbor predsjednika Venezuele Nicolasa Madura te nametanjem novih američkih sankcija Caracasu.

Govoreći na konferenciji za novinare u Caracasu, ministar komunikacija Jorge Rodriguez izjavio je kako su Holt i njegova supruga Thamy oslobođeni u sklopu napora Maduroove vlade da održe "diplomatske odnose" s Washingtonom.

SAD zadržava sankcije

Sjedinjene Države zadržat će gospodarske sankcije protiv Venezuele usprkos tome što je oslobođen Amerikanac Joshua Holt, napisao je na Twitteru američki potpredsjednik Mike Pence o čovjeku koji je gotovo dvije godine proveo u venezuelskom zatvoru, a po povratku u domovinu u Bijeloj kući primio ga je predsjednik Donald Trump.

"Jako sam sretan da se Josh Holt vratio kući obitelji. Sankcije se nastavljaju do povratka demokracije u Venezuelu", napisao je na Twitteru Pence.

Joshua Holt i njegova supruga Thamy, njihova kći i roditelji sastali su se s predsjednikom Donaldom Trumpom u Ovalnom uredu. 

"Prošli ste kroz mnogo toga. Više nego što čovjek može podnijeti", rekao je Trump mladome paru. 

Predsjednik je na Twitteru objavio videoisječak u 30 sekundi na kojem je uz glazbu prikazan Holt kako razgovara, rukuje se i grli sa zaposlenicima u uredu uz naslov "Dobrodošao kući Josh".

U Venezuelu putovao da upozna ženu s interneta

Holt je navodno putovao u Venezuelu kako bi se vjenčao suprugom koju je upoznao preko interneta. Bio je optužen da je američki agent i za kršenje zakona o oružja, a njegova je supruga također navodno bila u pritvoru.

Holt je u Ovalnom uredu zahvalio Trumpu i američkim kongresnicima što su pomogli njegovu oslobađenju.

Taj mormonski misionar iz Utaha oslobođen je unatoč pogoršanju američko-venezuelskih odnosa što je prošli tjedan završilo protjerivanjem diplomata i odbijanjem Washingtona da prizna ponovni izbor predsjednika Venezuele Nicolasa Madura  te nametanjem novih američkih sankcija Caracasu.

Govoreći na konferenciji za novinare u Caracasu, ministar komunikacija Jorge Rodriguez izjavio je u subotu da su Holt i njegova supruga Thamy oslobođeni u sklopu napora Maduroove vlade da održe "diplomatske odnose" s Washingtonom.

Predsjednik Nicolas Maduro naredio je oslobađanje što je "potez" koji bi trebao omogućiti dijalog između službenog Caracasa i Washingtona, objasnio je Rodriguez.

Loši odnosi SAD- a i Venezuele

Američke vlasti optužuju Madurovu vlast za masovnu korupciju i gušenje demokracije i oporbe. Maduro tvrdi da Washington urotom nastoji svrgnuti njegovu socijalističku vladu i da je zaplijenio velike naftne rezerve Venezuele, koja je članica OPEC-a. 

Za goleme gospodarske teškoće poput hiperinflacije i nestašice hrane i lijekova koja je pokrenula masovnu emigraciju Venezuelaca,  Maduro krivi SAD i optužuje ga da je pokrenuo protiv Venezuele "trgovinski rat".

Dan nakon predsjedničkih koje su oporba i Zapad proglasili nedemokratskima i namještenima jer je ponovno izabran Maduro uz vrlo nisku izlaznost,  SAD je nametnuo nove sankcije Madurovu režimu. Gotovo svi vladini čelnici pogođeni su europskim i  američkim sankcijama, pa i sam  Maduro. 

SAD koji kupuje trećinu venezuelske sirove nafte, već je prijetio naftnim embargom Venezueli, a zabranio je nakon izbora 20. svibnja svojim državljanima sve transakcije vezane uz golemi venezuelski dug. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara