Amerikanci otkrili veliko tajno nuklearno postrojenje Kim Jong-una

Amerikanci otkrili veliko tajno nuklearno postrojenje Kim Jong-una

Ilustracija: Shutterstock

AMERIČKI politički institut rekao je kako je otkrio tajno postrojenje koje je Sjeverne Koreja koristila u ranoj fazi svojeg programa obogaćivanja urana za nuklearno oružje, što bi ako bude potvrđeno bilo odlučujuće za uspjeh nekog budućeg nuklearnog dogovora, prema izvješću koje je u četvrtak vidio Reuters.

Izvješće Instituta za znanost i međunarodnu sigurnost kaže da je uvijek bilo dvojbi o tome je li Sjeverna Koreja objelodanila sva svoja nuklearna postrojenja. Potvrda njihove lokacije bila bi ključna za uspjeh nekog budućeg sporazuma za zamrzavanje i ukidanje programa nuklearnog oružja Sjeverne Koreje, reklo je izvješće.

Mjesto, 43 km od nuklearnog kompleksa Yongbyon, možda je igralo ključnu ulogu u razvoju centrifuga koje prečišćuju plin uranijev heksafluorid u niskoobogaćeni i visokoobogaćeni uranij, reklo je izvješće.

"Nužno je utvrditi gdje Sjeverna Koreja obogaćuje uranij a dio toga je shvaćanje gdje je to činila u prošlosti", rekao je David Albright, predsjednik instituta.

To što je moglo biti rano postrojenje za istraživanje i razvoj centrifuga vjeruje se da je bilo u jednoj tvornici dijelova zrakoplova unutar planine u blizini zrakoplovne baze Panghyon. Locirano je korištenjem komercijalnih satelitskih slika, navodi izvješće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije jasno da li tvornica zrakoplovnih dijelova još radi ali informacije od prebjega nagovješćuju kako bi mogla postojati tri pogona centrifuga za proizvodnju koje rade u ovoj zemlji mada njihova lokacija nije potvrđena, rekao je Albright.

Porasle su napetosti između Sjeverne Koreje te Južne Koreje, Sjedinjenih Država i Japana nakon Pyongyangova četvrtog podzemnog nuklearnog testa u siječnju i niza ispaljivanja projektila.

Sjevernokorejski nuklearni program temelji se na visokoobogaćenom uraniju i plutoniju izdvojenim iz iskorištenih šipka reaktorskog goriva.

Izolirana komunistička vlada, koja je dulje od desetljeća nijekala da ima program plinskih centrifuga u studenom 2010. otkrila je postojanje pogona plinskih centrifuga za proizvodnju u Yongbyonu, ali i ustvrdila da nema drugih takvih postrojenja.

Japanske novine su u lipnju 2000. navele da su kineski izvori rekli da je jedno postrojenje smješteno unutar planine Chonma, navodi izvješće. Nedavno dobivene informacije od vladinih dužnosnika nagovješćuju da je to neobznanjeno postrojenje povezano s jednom podzemnom tvornicom dijelova zrakoplova, reklo je izvješće dodajući kako je radeći s Allsource Analysis, koji interpretira satelitske snimke, institut utvrdio kako je to najvjerojatnije bila zrakoplovna tvornica Panghyon koja je proizvodila dijelove za sovjetske borbene lovce.

Prema neimenovanom dužnosniku postrojenje je moglo imati 200 do 300 centrifuga, reklo je izvješće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara