Amerikanci uz suglasnost Rusa mađarski uran tajno prebacili u Sibir

Amerikanci uz suglasnost Rusa mađarski uran tajno prebacili u Sibir

AMERIČKI Nacionalni ured za nuklearnu sigurnost (NNSA) potvrdio je da uspješno okončana jednomjesečna operacija tajnog transportiranja obogaćenog urana u količini dovoljnoj za izgradnju šest nuklearnih bojevih glava.

Kenneth Baker je dužnosnik NNSA-a koji je bio zadužen za praćenje kompleksnog projekta transportiranja urana iz mađarskog nuklearnog istraživačkog centra u Budimpešti do ruskog nuklearnog postrojenja Majak u Sibiru. Baker je potvrdio da je operacija jučer uspješno završena.

Nuklearna pošiljka sastojala se od 13 specijalnih kontejnera s uranom koji su izrađeni tako da onemogućavaju smrtonosnu radijaciju urana. U kontejnerima se nalazi ukupno oko 155 kilograma urana koji se može iskoristiti za izgradnju nuklearnog oružja, a s obzirom na to da uran u Budimpešti nije bio dobro osiguran dogovoreno je njegovo tajno prebacivanje u Rusiju gdje se nalazi u teško pristupačnom području u Sibiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pošiljka je uz tajnost i prikrivene mjere osiguranje brodom prošla put od Budimpešte preko Mediterana, Engleskog kanala i Sjevernog mora sve do ruske luke Murmansk koja je jedina ruska luka u kojoj je dozvoljen transport nuklearnih materijala. Odatle je vlakom prevezena u Majak.

R.I.
Foto: NE Paks

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara