Amerikanci zadovoljni učinkom BP-a nakon vraćanja kupole

Tekst: J.D.
Foto: AFP


INŽENJERI British Petroleuma uspjeli su vratiti kupolu na podvodni izvor u Meksičkom zaljevu iz kojeg curi nafta nakon što je jučerašnja nesreća privremeno prekinula dosad najučinkovitiji način sprečavanja curenja, a američka vlada uglavnom je zadovoljna načinom na koji britanska tvrtka obavlja zadatke pod vodom.

Inženjeri su uz pomoć robotskih podmornica uspjeli vratiti kupolu na mjesto nakon jučerašnje nesreće u kojoj je jedna od podmornica udarila u sustav i oštetila ga. Dan prije toga kupola je prikupila oko 2,6 milijuna litara nafte.

Bob Dudley, novi glavni čovjek BP-a za katastrofu, rekao je da je micanje kupole bila prava odluka jer se činilo da tekućina istječe iz nje, što je predstavljalo problem. "Problem je riješen i sad se možemo vratiti na posao i pokazati da ova tehnologija radi", rekao je.

Tehnološko čudo

BP u Meksičkom zaljevu vodi tehnološki najnapredniju i najveću akciju borbe s naftnom mrljom u povijesti. Budući da se izvor nalazi na 1500 metara dubine, do njega je moguće doći isključivo robotskim podmornicama. Desetak takvih podmornica povezano je s brodovima na površini kabelima koje nazivaju "pupčanim vrpcama", a većina posla se odvija u području od nekoliko stotina metara od izvora.

Svakom podmornicom upravlja posada od tri člana, koji koriste joysticke i videoekrane. Mogu vidjeti samo onaj dio mora koji osvjetljavaju svjetla na podmornicama, a ponekad čak ni to, ako je voda premutna. Tada se moraju pouzdati u sonare ugrađene na svaku podmornicu. Koriste mehaničke ruke robota kako bi izvodili sve zadatke, a taj je posao tako kompliciran da ga stručnjaci uspoređuju s kirurgijom na daljinski upravljač.

Amerikanci su zadovoljni radom operatera podmornica. Dosad je bilo samo dva manja sudara koji su ugrozili posao, a u 60 dana, koliko se radi na zaustavljanju katastrofe, to je vrlo dobar rezultat, rekao je admiral Obalne straže Thad Allen, prvi čovjek američke vlade odgovoran za katastrofu.

Nimalo ugodni scenariji

Po trenutno najgorem scenariju, u Meksički zaljev svakodnevno istječe oko 10 milijuna litara nafte. Dosad je u more iscurilo između 260 i 500 milijuna litara otkad je eksplozija 20. travnja na platformi Deepwater Horizon pokrenula najveću naftnu katastrofu u američkoj povijesti.

Administracija Baracka Obame trenutno traži načine za ponovnim uvođenjem šestomjesečnog moratorija na bušenje nafte u Meksičkom zaljevu koje je ukinuo savezni sudac. Sudac Martin Feldman, kojeg je 1983. postavio Ronald Reagan, jučer je ukinuo Obamin moratorij, rekavši kako je vlada krivo optužila sve tvrtke za propuste BP-a.

Sukob interesa

Problemi su nastali kad se otkrilo da Feldman ima velike uloge u naftaškoj industriji, među ostalim i 15.000 dolara u dionicama Transoceana, jedne od tvrtki u čijem je vlasništvu bio Deepwater Horizon.

Bijela kuća je obećala kako će se odmah žaliti na presudu. Ministarstvo unutarnjih poslova navelo je kako će u roku od sljedećih nekoliko dana izdati novi moratorij, koji će odmah raščistiti stvari.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara