Amerikanke sutra odlaze u povijesnu šetnju u svemir

Amerikanke sutra odlaze u povijesnu šetnju u svemir
Foto: EPA

AMERIČKE astronautkinje Christina Koch i Jessica Meir ući će u povijest kao sudionice prve potpuno ženske svemirske šetnje u koju će izaći s Međunarodne svemirske postaje (ISS) da zamijene neispravnu bateriju.

Izlazak je predviđen za sutra u 13:50 po srednjoeuropskom vremenu i trebao bi potrajati nešto više od pet sati koliko će, procjenjuje se, biti dovoljno da završe posao.

Isključivo ženska šetnja trebala se dogoditi u ožujku, no morala je biti otkazana jer jedna od astronautkinja nije imala dobro svemirsko odijelo pa ju je u toj zadaći morao zamijeniti kolega.

Zamijenit će bateriju u koju se pohranjuje električna energija

"Naša postignuća nadahnuće su studentima diljem svijeta, pokazuju da vas težak rad može odvesti do velikih visina i svi studenti trebali bi se vidjeti u takvim postignućima", rekla je glasnogovornica NASA-e u najavi ženske šetnje.

Izlazak dviju žena prenosit će se uživo na televiziji i mrežnoj stranici NASA-e.

Astronautkinje Christina Koch i Jessica Meir zamijenit će bateriju u koju se pohranjuje električna energija sa solarnih panela kako bi ISS imao električne energije i kada nije izloženoj izravnoj Sunčevoj svjetlosti.

Koch bi trebala biti rekorderka po najduljem boravku u svemiru za žene jer je predviđen njezin ostanak u orbiti do veljače sljedeće godine.

Svemirske šetnje za nju su posebno važne, kazala je.

"Ono što sada radimo pokazuje sav rad koji su u prethodnim desetljećima obavljale žene kako bi nas dovele do točke gdje smo danas", dodala je Meir.

Koch je već prošetala svemirom te će joj sutrašnji izlazak biti četvrta šetnja, a njezinoj kolegici Meir prva.

Ukupno je 14 žena bilo u svemiru

S ISS-a se od 1998. godine obavilo 200 svemirskih šetnja.

Ženska šetnja u svemiru najavljena u ožujku morala je biti otkazana jer je svemirsko odijelo astronautkinje Ann McClain bilo preveliko te je njezin izlazak iz sigurnosnih razloga bio otkazan.

Ukupno je 14 žena dosad prošetalo svemirom, a prva je bila ruska kozmonautkinja Svetlana Savickaja u srpnju 1984. godine.

Prvi muškarac koji je to učinio bio je ruski kozmonaut Leksej Leonov 1967. godine.

Glasnogovornica NASA-e navodi da je sve veći broj žena astronautkinja.

"Godine 2013. pedeset posto kandidata za astronauta bile su žene, a od 11 članova kandidata u programu obuke u 2017. bilo je pet žena", tvrde iz NASA-e.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara