KORONAVIRUS

Ameriku čeka katastrofa s koronom kakvu ostatak svijeta još nije vidio

Ameriku čeka katastrofa s koronom kakvu ostatak svijeta još nije vidio
Foto: EPA

"AKO bismo uspjeli zadržati tu brojku na rečenih 100 tisuća, to je užasan broj, možda čak i na manje... Tako da imamo između 100 i 200 tisuća, onda smo svi zajedno napravili dobar posao." Ovo su riječi koje je američki predsjednik Donald Trump izgovorio u nedjelju, 29. ožujka, na svojoj dnevnoj press-konferenciji o pandemiji koronavirusa od koje je dosad u SAD-u umrlo 3170 ljudi, a potvrđeno 164.610 slučajeva - daleko najviše na svijetu.

"Imamo to potpuno pod kontrolom, imamo to pod kontrolom, bit će to dobro", rekao je Trump 22. siječnja o koronavirusu, dok je još bio koncentriran gotovo isključivo u Kini, a SAD je imao samo jedan potvrđeni slučaj. 

Trump prije mjesec dana tvrdio da će broj zaraženih ići prema nuli - sad ih je 164 tisuće

"Imamo najbolje liječnike u svijetu, imamo to manje-više pod kontrolom", rekao je 26. veljače, kad je u SAD-u bilo 15 slučajeva.
"Opet, kad imamo 15 ljudi, a 15 će u nekoliko dana biti blizu nule, to je prilično dobar posao koji smo napravili", rekao je 26. veljače, iako je tada broj potvrđenih slučajeva već narastao na 60.

"Idemo vrlo značajno prema dolje, ne prema gore s brojem slučajeva", dodao je istog dana. 

"Prošle godine smo imali 37.000 Amerikanaca koji su umrli od obične gripe. Prosjek je između 27.000 i 70.000 godišnje. Ništa nije zatvoreno, život i ekonomija se nastavljaju. A u ovom trenutku imamo 546 potvrđenih slučajeva koronavirusa, s 22 smrti. Razmislite o tome!" napisao je pak na Twitteru 9. ožujka.

Kao što vidimo, Trumpova definicija "dobre" situacije za SAD po pitanju pandemije koronavirusa drastično se promijenila u nekih mjesec dana. Brojka od 100 do 200 tisuća smrti rezultat je procjene koju je iznio dr. Anthony Fauci, renomirani američki imunolog, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i član Radne skupine za odgovor na koronavirus Bijele kuće.

100 do 200 tisuća mrtvih nije ni najgori scenarij

Ipak, unaprijed se ogradio tvrdeći da "tako lako možete biti u krivu" s predviđanjima ovog tipa. 

"Navode se najgori i najbolji scenarij. A najčešće se događa nešto između", naglasio je, dodavši da se očekuju milijuni zaraženih.

Još prošlog tjedna Trump je govorio da "ne možemo dozvoliti da lijek bude gori od samog problema" i sugerirao da bi za Uskrs mogao ukinuti ionako neobvezujuće preporuke o socijalnom distanciranju koje je Bijela kuća izdala. Obvezne mjere rada od kuće, zatvaranja škola i ograničavanja kretanja ionako su uvele vlasti saveznih država koje su najteže pogođene, poput New Yorka i Kalifornije. 

Sada se, srećom, predomislio i objasnio da je njegova najava o ponovnom otvaranju zemlje za Uskrs, što je tada opisao kao "predivni rok", bila "aspiracijska" - drugim riječima, puka želja koja očito nije bila utemeljena na stvarnom stanju. 

"Model procjenjuje da će vrhunac smrti vjerojatno nastupiti za dva tjedna. Ništa ne bi bilo gore nego proglasiti pobjedu prije nego je pobjeda izborena... Zbog toga ćemo produljiti naše smjernice (o mjerama zaštite) do 30. travnja da usporimo širenje", dao je do znanja Trump.

Unatoč prilično skandaloznim tvrdnjama nekih njegovih republikanskih saveznika poput zamjenika guvernera Teksasa, Dana Patricka, da bi se stariji Amerikanci bili voljni "žrtvovati", odnosno riskirati život kako bi se vratili na posao i spasili američku ekonomiju od krize, Trump je ipak, u posljednji trenutak, poslušao medicinske stručnjake.

Prema drugom modelu, moglo bi biti od milijun do 2 milijuna mrtvih

>>Amerika je pred užasnim izborom: Dolari ili hrpa mrtvih od korone

U početnoj fazi epidemije u SAD-u, Trump je redovito optuživao medije i oporbu da preuveličavaju njene razmjere kako bi mu politički naštetili, nazivajući njihovo "politiziranje" koronavirusa novom "podvalom protiv njega". Optužio ih je čak i da žele da zaštitne mjere distanciranja ostanu na snazi kako bi ekonomija kolabirala, a on izgubio izbore, iako su eksperti jasno upozoravali da je to jedini način da se zaustavi eksplozija širenja koronavirusa koja bi preplavila zdravstveni sustav. 

Kako su zaključili brojni analitičari, Trumpova administracija je praktički potratila kritičnih prvih 6 tjedana epidemije u SAD-u, kada je testiranje, što zbog tehničkih problema, što zbog odugovlačenja i neozbiljne reakcije Washingtona, bilo daleko ispod nivoa potrebnog za držanje zaraze pod kontrolom.

Podsjetimo, procjena koju je iznio dr. Fauci daleko je od najgoreg scenarija. 

>>Ameriku bi koronavirus mogao pokositi gore od Italije, rast je zastrašujući

Vrhunski britanski epidemiolog dr. Neil Ferguson kreirao je vlastiti model prema kojem će, u najgorem scenariju odnosno ako se zaštitne mjere ne budu provodile i dalje, u SAD-u od koronavirusa umrijeti 2,2 milijuna ljudi. No Fergusonov najbolji scenarij je ono što zaista izaziva jezu. "Oko 1,1 milijun smrti", rekao je u razgovoru za The New York Times. 

I sam Trump se u svojoj press-konferenciji referirao na crnu brojku od 2.2. milijuna smrti zbog koje je zaključio da bi broj od 100 tisuća smrti bio "dobar posao".

Prema jednom od najviših stručnjaka CDC-a zaduženom za modeliranje, Matthewu Biggerstaffu, postoje četiri moguća scenarija za epidemiju koronavirusa u SAD-u. Raspon mogućeg broja Amerikanaca koji će se zaraziti do kraja epidemije kreće se od 160 do 214 milijuna, a broj umrlih od 200 tisuća do čak 1,7 milijuna.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara