Amnesty International: Reakcija UN-a na Gadafijeve izjave da će ubiti sve koji su protiv njega je strašna

Foto: AFP

AMNESTY INTERNATIONAL optužio je međunarodnu zajednicu da je iznevjerila libijski narod u trenucima kad im je pomoć i zaštita najpotrebnija, nakon što je pukovnik Gadafi zaprijetio da će "očistiti Libiju kuću po kuću.", priopćio je jutros AI Hrvatska.

Organizacija je izjavila kako je reakcija Vijeća sigurnosti UN-a sramotno mlaka i potpuno nedostatna da bi se zaustavilo rastuće nasilje u Libiji, te pozvala na konkretno djelovanje koje uključuje hitan embargo na uvoz oružja i zamrzavanje libijske imovine. Vijeće sigurnosti UN-a u utorak je objavilo izjavu kojom poziva na prestanak nasilja i zahtijeva od Libije umjerenost i poštivanje ljudskih prava, no nije poduzelo ikakve konkretne mjere. "Pukovnik Gadafi javno je obznanio da je, kako bi ostao na vlasti, spreman ubiti sve one koji mu se suprotstavljaju"; izjavio je Salil Shetty, glavni tajnik Amnesty Internationala. "To je neprihvatljivo. Pukovnik Gadafi i svi oni koji rade po njegovim naređenjima moraju znati da će za zločine koje počine osobno odgovarati prema međunarodnom zakonu.", dodaje. "Njegove prijetnje čine mlaku reakciju međunarodne zajednice još šokantnijom. Ono što Libijci sada trebaju nisu samo puke riječi zabrinutosti, već hitno, konkretno djelovanje.", kaže Shetty.

Amnesty International tvrdi kako minimalne radnje koje Vijeće sigurnosti UN-a mora poduzeti uključuju embargo na uvoz oružja te zamrzavanje imovine Gadafija i njegovih ključnih sigurnosnih i vojnih savjetnika.

Amnesty International također je pozvao Arapsku ligu, koja je u utorak zabranila Libiji sudjelovanje na njihovim sastancima, da hitno provede obećane mjere, prvenstveno pokretanjem posebnog neovisnog arapskog istražnog povjerenstva za libijsku krizu.

Ukratko, Amnesty International pozvao je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da odmah uvede embargo na uvoz oružja, da zamrzne svu imovinu pukovnika Gadafija i njegovih visokih vojnih i sigurnosnih savjetnika, kao i da nedvojbeno ustvrdi da će zločini u Libiji biti istraženi i kažnjeni prema međunarodnom pravu. Afričku uniju i njezine zemlje članice pozivaju da odmah istraže izvješća o prebacivanju oružanih elemenata iz afričkih država u Libiju, da osiguraju libijske kopnene granice i nadziru sumnjive letove.

Opću skupštinu UN-a pozivaju da odmah obustavi libijsko članstvo u Vijeću za ljudska prava UN-a, a  Vijeće za ljudska prava UN-a da u Libiju uputi misiju za utvrđivanje činjenica i izradu hitnog izvještaja o kršenjima ljudskih prava i o tome jesu li utvrđena kršenja u nadležnosti Međunarodnog kaznenog suda. Također, pozivaju Libiju i susjedne države da olakšaju siguran odlazak onima koji žele napustiti Libiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara