AMNESTY OSUĐUJE "DOZVOLE ZA UBOJSTVA"

Organizacija za ljudska prava Amnesty International osudila je "dozvole za ubojstva" koje bi trebali dobiti američki vojnici stacionirani u Iraku, kaže se u priopćenju organizacije objavljenom u petak u Ženevi. L

"Američke vojne snage suočene su s izravnim napadima u nastojanjima da pokušaju održati red i mir, no ništa ne može opravdati ono što bi se moglo nazvati dozvolom za ubojstva", kaže se u priopćenju Amnestyja.

Pet mjeseci nakon završetka velikih vojnih akcija u Iraku "ondje se nitko ne osjeća sigurnim te ne prođe nijedan dan da američki vojnici ili oružane skupine nekažnjeno ne ubiju ili rane nekoga civila", kaže se u priopćenju Amnestyja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najviše šokira činjenica da nema nikakvih naznaka ozbiljnih napora da se ti izgredi neovisno, nepristrano i u potpinosti istraže", kaže se u priopćenju.

Članovi Amnestyja smatraju da je "neprihvatljivo da vojnici koalicije i dalje koriste silu u velikoj mjeri, a posljedica toga je pogibija mnogih civila. Potrebno je da svjetski čelnici povedu računa o nasilju koje se događa u Iraku, gdje stanovništvo nastavlja živjeti u nesigurnosti, a broj civilnih žrtava sve je veći".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara