Amnesty: U peticiji protiv izuzeća Amerikanaca od ICC-a i potpisi iz RH

NITKO ne može imati imunitet za najgore zločine protiv čovječnosti pa ni Sjedinjene Države koje bi mogle činiti pritisak na Hrvatsku da s njima sklopi sporazum o nekažnjavanju Amerikanaca pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC), upozorava u petak Amnesty International Hrvatske (AIH).

U priopćenju medijima AIH zahvaljuje građanima RH koji su među 84.598 osoba iz cijelog svijeta u rujnu 2002. potpisali web peticiju - međunarodni odgovor na svjetsku kampanju SAD-a uperenu protiv Stalnog Međunarodnog kaznenog suda (ICC).

´Nitko ne može imati imunitet za najgore zločine protiv čovječnosti´, poručio je Amnesty International povodom predaje međunarodne web peticije vladama svijeta.

Uz peticiju AI poziva vlade da ne sklapaju sporazume o izuzeću američkih državljana od progona i neizručenja američkih građana ICC-u.

Takav sporazum zasad je potpisalo 19 zemalja (Afganistan, Džibuti, Dominikanska Republika, Istočni Timor, Salvador, Gambija, Honduras, Indija, Izrael, Maršalovi otoci, Mauritanija, Mikronezija, Nepal, Palau, Rumunjska, Šri Lanka, Tadžikistan i Uzbekistan), no nijedna ga nije ratificirala.

U svojem priopćenju hrvatski Amnesty International ocjenjuje kako postoji velika prijetnja da i Hrvatska, zbog pritisaka, potpiše sporazume o nekažnjavanju Amerikanaca te dodaje da zahtjev za sklapanje sporazuma s nekom od država američka vlada obično nadopunjuje prijetnjom o povlačenju vojne ili neke druge vrste pomoći te da toga ´vjerojatno nije bila pošteđena ni Hrvatska, iako vlasti o tome šute´.

Rimski statut Stalnog Međunarodnog kaznenog suda (ICC) stupio je na snagu 1. srpnja 2002. a do siječnja 2003. ratificiralo ga je 87 zemalja, među kojima i Hrvatska. Predviđa se da će sud početi djelovati ove godine i da će se u njega u New Yorku od 3-7. veljače birati 18 sutkinja/sudaca, među kojima je i hrvatski kandidat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara