Ana Knežević umjesto radnika "zastupa interese trgovačkog lobija"

PREDSJEDNICA Samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević bila je predmetom žestokih kritika tijekom večerašnje HRT-ove emisije Otvoreno.

Povod za kritike je sporazum o minimalnoj plaći iz kojeg su izuzeti radnici tekstilne industrije, a što je izazvalo žestoke prosvjede i optužbe Ane Knežević da je izdala "iste one radnike koje koji su s njom u Zagrebu bili prosvjedovali".

Predsjednica SSSH tvrdi da nije učinila ništa što od nje Sindikat tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske nije tražila.

Svjetlana Šokčević, predsjednica sindikata tekstilaca, pak tvrdi da je prevarena, odnosno da je za dogovor o isključivanju tekstilaca čula preko radija. Anu Knežević je optužila da radi u interesu trgovačkog lobija, spominjući usput njeno članstvo u nadzornim odborima.

U emisiji je gostovao direktor Čateksa Damir Vitez koji tvrdi kako je hrvatska tekstilna industrija u teškoj krizi, te da je njen osnovni problem u tome što nema primarne proizvodnje. 75 posto tekstilne industrije čini odjevna industrija koja je u suvremenim uvjetima nekonkurentna. Vitez smatra kako je moguće da bi primjena dogovorenog ili većeg "minimalca" za tekstilne radnike mogao dovesti do premještanja proizvodnje mnogih poduzeća van Hrvatske, odnosno otpuštanja radnika.

Damir Kuštrak iz Hrvatske udruge poslodavaca je, pak, rekao da hrvatska tekstilna industrija može opstati, ali ako se prilagodi kineskoj konkurenciji koja svoje radnike plaća 20 centi po satu.

Iva Radonja, sindikalna povjerenica Dalmatinke Nove, nije imala puno strpljenja za svađu Ane Knežević i Svjetlane Šokčević, rekavši kako se nje ne tiču djelatnice "koje imaju debelu plaću", dok ona i njene kolegice nisu dobile plaću devet mjeseci. Radonja je rekla kako nije isključeno da će se problemi pokušavati rješavati silom, jer kada Hrvatska uđe u EU, to će biti "bez tekstilaca".

Na samom kraju emisije su Ana Knežević i Svjetlana Šokčević rekle kako imaju po 11.000, odnosno 10.000 kuna plaće.

Damir Kuštrak je na smjenu Podravke rekao kako je to sasvim normalna stvar, kao i da je utjecaj politike legitiman s obzirom da je riječ o poduzeću u državnom vlasništvu te da su "direktorske fotelje nestabilne".

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara