ANA preuzela odgovornost za napad na srpske snage u Končulu

Organizacija, koja sebe naziva Albanskom nacionalnom armijom (ANA), oglasila se priopćenjem u nedjelju kojim potvrđuje da se u petak sukobila s pripadnicima srpske policije na granici između Kosova i Doline Preševa na jugu Srbije. L

U priopćenju se navodi da nijedna strana nije imala žrtava.

ANA piše da je reagirala u "samoobrani" te izražava duboko negodovanje zbog "neodgovornih izjava" zamjenika premijera vlade Srbije, Nebojše Čovića, koji je, govoreći o incidentu kod Končula kazao da je napad na srpsku policiju izveo Kosovski zaštitni korpus što je isto kao ANA.

"ANA ne samo da nema nikakve veze ni komunikacije s Kosovskim zaštitnim korpusom, već su i njihovi putevi različiti", piše predstavnik Alban Vjosa i poziva političke predstavnike Albanaca u Preševu, Medveđi i Bujanovcu da se ujedine oko ANA-e u projektu stvaranja albanske etničke države.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjosa, kao član ANA-e i njezina političkog krila Ujedinjenog fronta za nacionalno ujedinjenje Albanaca (UFNUA) ističe da politički čelnici Albanaca nisu opravdali povjerenje svojih birača.

Po njegovim riječima područje juga središnje Srbije je "albanski teritorij koji su Srbi kolonizirali", a vojne baze na tom području su podignute "s ciljem masakra nad albanskom populacijom".

Bivši civilni upravitelj UN-a na Kosovu Michael Steiner proglasio je ANA-u terorističkom organizacijom nakon više napada u kojima su žrtve bili civili, ali nisu poduzete odgovarajuće mjere da se ta organizacija razoruža a njezino djelovanje onemogući.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara