Analitičari oprezni oko satelitskih snimki iz Sjeverne Koreje: Ne znamo dovoljno

Analitičari oprezni oko satelitskih snimki iz Sjeverne Koreje: Ne znamo dovoljno
Ilustracija: EPA/Hina

SATELITSKE snimke pokazuju kako je Sjeverna Koreja počela s obnovom dijela postrojenja koje se koristilo za testiranje dalekometnih projektila, javljaju analitičari, a prenosi CNN. 

Time se u pitanje dovodi budućnost pregovora između Sjeverne Koreje i SAD-a.

Postrojenje mirovalo od kolovoza

Dva portala koji prate stanje u Sjevernoj Koreji, Center for Strategic Studies' Beyond Parallel project i 38 North, izvijestila su da su putem satelita primijetili aktivnost na postrojenju za lansiranje projektila Tongchang-ri. 

To postrojenje bilo je u fazi mirovanja od kolovoza prošle godine.

Tongchang-ri jedno je od nekoliko poznatih postrojenja za razvoj i testiranje projektila u Sjevernoj Koreji. 

Sajt 38 North otkrio je kako su napori da se postrojenje obnovi počeli između 15. veljače i 2. ožujka. To znači da su radovi započeli neposredno prije, tijekom ili odmah nakon što je naprasno prekinut sastanak Kim Jong-una i Donalda Trumpa u Vijetnamu. 

Satelitske snimke su, kako prenosi Fox, nastale dva dana nakon sastanka dvojice vođa. 

CIA odbila komentirati fotografije

CNN, pak, piše kako je tehnologija za slanje satelita u svemir slična tehnologiji za testiranje balističkih projektila te da stručnjaci dugo sumnjaju da Sjeverna Koreja pokušava poslati satelit u svemir kako bi stekla znanje o razvoju projektila. 

Portal Beyond Parallel javlja da je zamijećena aktivnost na dijelu za testiranje motora i dijelu za lansiranje. Zaključili su da je aktivnost bila namjerna.

CIA je odbila komentirati fotografije. 

Južnokorejski ministar Lee Hye-hoon rekao je za CNN da njihova obavještajna služba ima informacije o novoj aktivnosti na Tongchang-riju.

Aktivnost u postrojenju za lansiranje

Iako satelitske snimke daju korisne informacije, analitičari i stručnjaci upozoravaju na oprez pri njihovom tumačenju, posebno bez obavještajnih informacija. 

“Ako Sjeverna Koreja radi nešto za što želi da mi znamo, rekli bi nam. Još nam nisu ništa rekli”, rekao je Joseph Yun, bivši posebni zastupnik za Sjevernu Koreju pri State Departmentu. 

“Ne znamo dovoljno da bismo tvrdili jedno ili drugo. Mislim kako je prerano da pomislimo kako je ovo reakcija na događaje u Hanoiu”, rekao je. 

Bivši diplomat State Departmenta i osnivač portala 38 North, Joel Wit, na Twitteru je poručio kako radovi na Tongchang-riju nisu dokaz da se Sjeverna Koreja priprema na novi test međukontinentalnog balističkog projektila.

Ipak, aktivnost je iznenađujuća. 

Radi li se o pokušaju pritiska na SAD?

Nakon prvog summita Trumpa i Kima u Singapuru, američki predsjednik je promovirao izvještaje da Sjeverna Koreja radi na rastavljanju postrojenja Tongchang-ri. 

Podsjetimo, Sjeverna Koreja je ranije već uspješno testirala dva tipa ICBM raketa.

Moguće je i kako je aktivnost samo šahovski potez Sjeverne Koreje u strategiji pregovaranja, piše CNN, kako bi pritisnula SAD. 

Trump i Pompeo prošle godine su se hvalili uspjehom koji su postigli razmontiranjem ovog lokaliteta za testiranje i lansiranje, govoreći kako Sjeverna Koreja zna da je SAD uvijek gleda. 

Ima li aktivnosti u Yongbyonu?

Izvješća o aktivnosti u Tongchang-riju su se pojavila samo par sati nakon što je Sjeverna Koreja ustvrdila da su dijelovi njihovog nuklearnog kompleksa Yongbyona neaktivni, uključujući i reaktor za koji se vjeruje da proizvodi plutonij za nuklearna oružja.

Sjeverna Koreja izvijestila je kako ta lokacija nije aktivna od početka 2019. godine. 

Ranije ovog tjedna, slično je izvijestila i Agencija za međunarodnu atomsku energiju rekavši da nije primijetila aktivnost u nekoliko važnih dijelova Yongbyona. Ipak su dodali kako su primijetili indikacije o konstantnoj upotrebi centrifuge u dijelu postrojenja za obogaćivanje materijala.

38 North objavio je prije summita Kima i Trumpa kako nema indikacija da dio kompleksa za proizvodnju plutonija radi. Izvješće koje je objavljeno u siječnju tvrdilo je kako se čini da je Yongbyon dobro održavan, ali da glavna postrojenja naizgled ne rade, osim dijela za koji se vjeruje da se bavi obogaćivanjem urana.

Yongbyon je jedini poznati kompleks u kojemu Sjeverna Koreja proizvodi materijal za nuklearna oružja, ali stručnjaci sumnjaju na to da ta zemlja ima i nekoliko tajnih postrojenja za ovakve poslove. 

Na postojanje tajnog postrojenja je u Hanoiu aludirao i Trump, a da se o drugom postrojenju raspravljalo u Hanoiu, potvrdili su i iz Južne Koreje. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara