Analiza: Građani ne žele više sami vraćati ono što im je vlast ukrala

Tekst: I. Ćimić
Foto: Dorian Horvat (Cropix)

"OVO JE OPASNA situacija i otvara puno ozbiljnije pitanje od onog hoće li nakon 720 tisuća potpisa preživjeti Vlada Jadranke Kosor. Sa 720 tisuća potpisa sindikati su stekli tzv. "veto" poziciju na nužne reformske promjene u ekonomiji. I lider opozicije Zoran Milanović doveo se u opasnu situaciju jer je podrškom i sebi zadao problem ako sutra bude uvodio nužne promjene", rekao je za Index politički analitičar Davor Gjenero koji smatra kako 720 tisuća potpisa ne znači i korak prema ostavci Vlade.

Gjenero: Pitanje je neuobičajeno i izvan forme

Naime, kako je pojasnio, samo referendumsko pitanje postavljeno je vrlo neuobičajeno i izvan dosadašnjih formi jer se zapravo bavi jednim marginalnim pitanjem, a to je "trajanje kolektivnih ugovora" u Zakonu o radu.

"Sindikati nisu uspjeli s prosvjedom i štrajkom, ali sada su sebe doveli u dobru pregovaračku poziciju s ovom peticijom. Sada su manje-više u istoj poziciji kao što su bili umirovljenici kada je njihova stranka bila u vladajućoj koaliciji ili kada su seljaci traktorima izašli na ulice. Oni sa svojim potpisima sada imaju osnove za pravo veta u pregovorima", pojasnio je Gjenero dodajući kako po njegovom mišljenju građani zaista nisu znali što potpisuju, ali pod snažnom kampanjom sindikata i oporbe dobili smo "status quo" oko reformi koje nikome ne odgovaraju.

Puhovski: Jačanje pozicije

Za političkog analitičara Žarka Puhovskog također je riječ prije svega o jačanju pregovaračke pozicije sindikata, a nikako otvaranje puta prema padu Vlade Jadranke Kosor.

"Prije svega sindikati su s ovolikom brojem potpisa nevjerojatno ojačali svoju pregovaračku poziciju i to je činjenica, no ovo nije nekakav poziv za rušenje Vlade", rekao je Puhovski podsjećajući kako se Vlada može rušiti preslagivanjem snaga u parlamentu, što se za sada ne vidi kao mogućnost. No isto tako ne treba zaboraviti kako je ipak riječ o velikom broju ljudi koji su se izjasnili.

Drugorazredno pitanje kao prvorazredni problem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Velika je to brojka, no opet ne treba zaboraviti i da je za vladajuću snagu u parlamentu potrebno preko milijun glasova. Isto tako, treba je itakako uzeti u obzir jer je riječ o građanima koji su se sada izjasnili o radu Vlade. Njihovo mišljenje nesumnjivo je negativno", zaključio je Puhovski dodajući kako smatra da je referendumsko pitanje postavljeno vrlo neobično i "malo bezobrazno".

"Razglaba se zapravo o drugorazrednom pitanju, a to je trajanje kolektivnih ugovora. Jasno je da se cijela peticija okrenula u pitanje o podršci prema Vladi, odnosno negativne kritike Vladi, što je opet znakovito", rekao je Puhovski upozorivši kako su sindikati imali i krivi "tajming" za ovakvu akciju. Naime, prema zakonu referendum bi morao biti u kolovozu, a tada su male šanse da će i uspjeti s obzirom na doba godine i izlaznost. 

Milardović: Ovo je kritika neoliberalizma

"Ovo je ne samo kritika Vlade, ovo je kritika neoliberalističke vladavine u Hrvatskoj", rekao je za Index dr. sc. Anđelko Milardović komentirajući 720 tisuća potpisa. Naime, kako je naglasio Milardović, on je bio jedan od onih koji su dali svoj potpis, a izuzetno je zadovoljan odzivom.

"Ne mogu ovi potpisi rušiti Vladu, ali poruka je sasvim jasna jer su građani svojom slobodnom voljom izrazili snažnu kritiku. Dosta im je toga da sami vraćaju ono što je ukradeno iz vremena tranzicije. Vlada je svojim odlukama išla na ruku krupnom kapitalu, a potpisima je jasno rečeno da se to neće trpjeti", rekao je Milardović dodajući kako je dosta pogodovanja 200 do 300 obitelji u Hrvatskoj i dosta je toga da Vlada ide na ruku poslodavcima i krupnom kapitalu.

Dosta je pogodavanja krupnom kapitalu

Milardović je naglasio kako sada tek slijedi borba za referendum jer sindikati moraju predati svoje potpise Saboru, a onda opet idu na Ustavni sud kako bi se utvrdilo jesu li potpisi skupljeni na zakonski način.

"Na Vladi je da odredi vrijeme kada će se referendum održati. Postoji opasnost da to bude u kolovozu kada bi sindikati došli u opasnost da se ovaj veliki entuzijazam otopi kao sladoled na suncu na dalmatinskoj obali. Pred sindikatima je ozbiljan posao održavanja motivacije građana kako bi referendum zaista i uspio", rekao je na kraju dr. sc. Milardović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara