Analiza Hrvatske gospodarske komore: "Broj nezaposlenih na najnižoj razini od kolovoza 2008., ali..."

Analiza Hrvatske gospodarske komore: "Broj nezaposlenih na najnižoj razini od kolovoza 2008., ali..."

Foto: HGK

KRAJEM lipnja ove godine u Hrvatskoj je bila registrirana 219.491 nezaposlena osoba, što je, ističu iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), najniža razina nezaposlenosti od kolovoza 2008., ali ostale varijable s tržišta rada poput broja zaposlenih i aktivnoga stanovništva nepovoljnije su nego te godine.

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u ponedjeljak je objavio da je krajem lipnja ove godine u Hrvatskoj je bila registrirana 219.491 nezaposlena osoba, što je 12.836 osoba ili 5,5 posto manje u odnosu na svibanj, čime je peti mjesec zaredom zabilježen pad broja nezaposlenih na mjesečnoj razini. U odnosu na lipanj prošle godine, pak, broj nezaposlenih s kraja lipnja ove godine niži je za 15,6 posto, odnosno nezaposlenih je 40.582 manje.

HGK u svom komentaru ističe kako u lipnju sezonski trend pada broja nezaposlenih već jenjava. Naime, najveći pritisak sezonskog zapošljavanja uobičajeno se događa tijekom travnja i svibnja, nakon čega trend slabi, a staje u rujnu, ponekad već i u kolovozu.

U ovogodišnjem lipnju broj nezaposlenih u odnosu na prethodni mjesec smanjen je za 12,8 tisuća (znatno blaže od svibanjskog i travanjskog pada koji je bio na razini iznad 20 tisuća), čime je zaustavljen na razini od 219.491.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Takva razina nezaposlenosti apsolutno je najniža od kolovoza 2008. godine, ako se promatra samo lipanj u novijoj hrvatskoj povijesti", navode iz HGK. No, napominju da iako je to bez dvojbe povoljan podatak, kontekst ostalih varijabli na tržištu rada ga dosta relativizira.

Premda podaci o broju zaposlenih, aktivnog stanovništva i stope nezaposlenosti za lipanj još nisu poznati, prema procjenama HGK te će varijable biti nepovoljnije nego 2008., iako je broj nezaposlenih manji za 2,8 tisuća.

Pored toga, iz HGK ističu značajan dosadašnji utjecaj zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (stručno osposobljavanje na godinu dana, za vrlo malu naknadu), koji je i bio "zaslužan" za ostvarenje prvog rasta ukupnog broja zaposlenih u prošloj godini nakon šest godina (u ovoj godini s takvim statusom radi 24,9 tisuća osoba).

Sada je HZZ najavio "redefiniranje" te mjere, što bi moglo značiti i njezin manji utjecaj na broj nezaposlenih, navode iz HGK.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara