ANALIZA Što za Tursku znači izvanredno stanje - apsolutnu moć Erdogana

ANALIZA Što za Tursku znači izvanredno stanje - apsolutnu moć Erdogana

Foto: Hina

TURSKI predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu je, nakon neuspjelog vojnog udara, proglasio izvanredno stanje u trajanju od tri mjeseca. Njegov je cilj, kako tvrdi, poduzeti potrebne korake kako bi se na najbrži način uklonila prijetnja po demokraciju i zemlju.

No, uvođenjem izvanrednog stanja Erdogan je samog sebe učinio još moćnijim. Evo što za Tursku znači njegova odluka.

Uvođenje izvanrednog stanja pokrenuto je prema članku 120. turskog ustava koji omogućava uvođenje takvog stanja "u vrijeme ozbiljnog narušavanja javnog reda zbog nasilja".

Može ograničavati slobodu i nametati pravila i zakone

Kako piše Wall Street Journal, Erdogan i njegov kabinet tom će odlukom moći zanemariti parlament pri donošenju odluka i zakona. Moći će nametnuti i policijski sat te ograničiti javna okupljanja. Ustavni sud neće moći procjenjivati te zakone, a moglo bi doći do ograničenja publikacije i slobode okupljanja, kao i širih ovlast uhićenja, piše BBC.

Izvanredno stanje u Turskoj također znači da je vojsci omogućeno da uguši građanske prosvjede i nemire, a također i ograničava prava radnika u državnim službama. Oni ljudi koji su već suspendirani neće imati priliku vratiti se na svoje pozicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakodnevni život građana Turske uvođenjem izvanrednog stanja također se mijenja, u izrazito negativnom smislu. Po Zakonu o izvanrednom stanju mogu se ograničiti ili zabraniti promet, okupljanje, kretanja... Mogu se narediti pretresi ljudi, vozila, ali moguća je i zapljena predmeta koji se smatraju dokazima.

Vlada tvrdi da samo uklanja virus

Vlada Turske inzistira na tvrdnji da ovo stanje neće utjecati na život građana, već će samo iskorijeniti virus koji se nalazi iza puča.

Vlada ističe kako su slične mjere uvedene u Francuskoj nakon napada u Parizu prošlog studenog. I predsjednik Erdogan tvrdi kako on ima za cilj zaštitu demokracije i ljudska prava. No, s obzirom na nedavne čistke, sumnja se da će ovo omogućiti Erdoganu da postane još autoritativniji vođa, piše BBC.

Njihov dopisnik u Turskoj tvrdi kako se očekuje i reorganizacija policije, tajnih službi i zapovjedne strukture vojske. Erdoganovi kritičari kažu kako on ovu situaciju koristi kako bi se konsolidirao s vlasti te tvrde kako bi u normalnoj proceduri on morao promijeniti ustav tako da osigura izvršne ovlasti za predsjednika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara