"Andrija Hebrang je prošao kao što prolaze svi politički protivnici, samo što se tada išlo do kraja"

KNJIGA Pavla Kalinića "Andrija Hebrang - svjedoci govore" doživjela je treće izdanje koje je predstavljeno u sklopu 5. zagrebačkog sajma knjiga. Hebrang je bio vođa partizana Hrvatske u Drugom svjetskom ratu, a 1948. godine proglašen je sovjetskim agentom. Tada je zatvoren i podvrgnut danonoćnom ispitivanju da bi ga jednog dana našli obješenog o zatvorski radijator, kaže službena verzija. Prema privatnim verzijama, pak, on je kao i stotine drugih protivnika tadašnjeg režima, ubijen. 
Promociji knjige su prisustvovali Hebrangov sin Branko te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je rekao da će njegovo ime "ostati trajno upisano u povijesti hrvatskog naroda te da zato i jedna od najvažnijih ulica u Zagrebu nosi njegovo ime". Gradonačelnik je napomenuo kako ova knjiga pomaže raščistiti našu povijest.

"Hebrang  je možda najtragičnija figura 20. stoljeća"

Autor knjige, Pavle Kalinić, je istaknuo da ovom knjigom pobija sve teze, od kojih su neke tvrdile da je Hebrang ustaša, a druge da je sovjetski agent. Autor je na ovoj knjizi radio '80-ih kada to nije bilo nimalo uputno te je nailazio na niz problema, a čak ni u neovisnoj Hrvatskoj nije dobio dozvolu da istražuje u Državnom arhivu, što je nazvao tragičnim. Istaknuo je kako još treba pričekati otvaranje arhiva u Beogradu i Moskvi kako bi se zaokružila cjelokupna istina.

"Andrija Hebrang je možda najtužnija i najtragičnija figura 20. stoljeća, jer su se režimi mijenjali, a on je ostajao u zatvoru. Niti jedan se režim nije potrudio rasvijetliti zločin do kraja", govori Kalinić.
U samoj knjizi Kalinić tvrdi da je Andrija Hebrang nevina i još uvijek nedostojno pokopana žrtva unutar politbirovske frakcije Kardelj-Đilas-Ranković, kojoj je zeleno svjetlo za političku i fizičku eliminaciju dao Josip Broz Tito želeći se osloboditi potencijalnog rivala.

Branko Hebrang, sin Andrije Hebranga, kazao je da se njegovom ocu dogodilo isto ono što se događa i danas političkim protivnicima, "jedino što se tada išlo do kraja." Istaknuo je da je ovo prva knjiga koja donosi pravu istinu, ali da ona sama ne može prekriti svu silu laži izrečenu o njegovom ocu. 

D.M.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara