ankara - turska između nada i razočaranja

Odluka summita Europske unije da započne pregovore o učlanjenju Turske u prosincu 2004. dočekana je u turskim političkim i poslovnim krugovima, kao i najširoj javnosti sa nadama i razočarenjem.

Nade se polažu u ubrzani proces političkih i demokratskih reformi, koje bi mogle zadovoljiti uvjetovane kriterije europske petnaestorice, a razočarenje što nije prihvaćen prijedlog Washingtona i Ankare da pregovori o učlanjenju Turske započnu već slijedeće godine.

Ugledni istanbulski list Milliyet (narod) kopenhagenski susret na vrhu oslikava sa tri riječi - dobro, loše, prljavo. Preko cijele naslovne stranice dominira ocjena da je određivanje prosinca 2004. za početak pregovora EU i Turske ohrabrujući znak koji najvješćuje da se Europa oslobodila ´turskog kompleksa´ i nekih pritajenih očekivanja da ostane ekskluzivni ´kršćanski klub´.

Loša vijest iz danske metropole je, po viđenju Milliyetova izvjestitelja, što će Cipar steči pravo glasa, a time i mogućnost stavljanja veta na prijem Turske. No, list Aksam (večer) podsjeća da su svih deset zemalja koje će u svibnju 2004. postati punopravnim članicama bruxellskog saveza, uključujući i Cipar, dale svečano obećanje da neće stavljati prepreke za prijeme Turske.

Stavljanje ciparskog veta moglo bi se izbjeći ako se do 28. veljače 2003. godine, kako je to najavio turski premijer Abdullah Gul, uspješno okončaju pregovori turske i grčke zajednice o ponovnom ujedinjenju otočke države. U tom slučaju cjelokupni otok postao bi članicom EU, a pravo na veto moglo uslijediti jedino pod uvjetom da se o tome slože predstavnici dvije ciparske etničke zajednice.

Znakovito je, međutim, da je čelnik ciparskih Turaka, koji trenutno drže oko 37 posto otoka, odlučno odbacio potpisati plan mirovnog ujedinjenja otka koji je pripremio generalni tajnik UN Kofi Annan. Na improviziranoj konferenciji za tisak u ankarskoj bolnici Ibn Sina, gdje se nalazi na kontrolnom pregledu, Denktaš je poručio da je ostalo još mnogo neriješenih problema o kojima se mora razgovarati.

Pod ´prljavim´ list vidi držanje lekcija iz kulture francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca, te opasku njemačkog kancelara Gerharda Schroedera da za Tursku nema novca u kasi EU. Ipak, sve to nije spriječilo najnakladniji ovdašnji list Sabah (zora) da preko cijele prve stranice donese naslov - Mi smo Europljani. Prema procjenama lista taj povjesni trenutak mogao bi doći 2010. Utjecajni list Hurriyet odbacuje takva nagađanja zadovoljavajući se lakonskom konstatacijom ´EU i dalje nada´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara